A-kassan ska vara obligatorisk för alla, säger regeringen. Men ministrarna själva vänder a-kassan ryggen. Tre av fyra står utanför, enligt en kartläggning i TCO-Tidningen.

Alla ska vara med och solidariskt dela på kostnaderna som uppstår för arbetslösheten. Därför ska a-kassan vara obligatorisk, slog arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin fast på LO-Tidningens debattsida för några veckor sedan.

Men regeringen lever inte som den lär. En kartläggning som TCO-Tidningen gjort visar att tre av fyra ministrar inte är med i någon a-kassa. Bara fem av de 22 statsråden i regeringen uppger att de är med i a-kassan. 15 är inte med och två har inte svarat.

– Det är naturligtvis inte bra, tycker jag som tillhör dem som är med och betalar, säger Sven Otto Littorin till TCO-Tidningen.
Han säger också att ministrarnas val belyser problemet med att många är underförsäkrade i dag och att ett obligatorium därför behövs.

Sven Otto Littorin kommer dock inte att försöka övertyga sina regeringskollegor att gå med i a-kassan för att föregå med gott exempel.

– Nej, det kommer jag inte att göra. Det är ju inte obligatoriskt i dag och därför vars och ens ensak.

FAKTA: Så svarade de
Fem ministrar som är med i a-kassan:
Anders Borg, Ewa Björling, Maria Larsson, Sven Otto Littorin och Cecilia Malmström.

15 som är inte med:
Fredrik Reinfeldt, Lena Adelsohn Liljeroth, Beatrice Ask, Tobias Billström, Jan Björklund, Andreas Carlgren, Gunilla Carlsson, Eskil Erlandsson, Cristina Husmark Pehrsson, Göran Hägglund, Lars Leijonborg, Maud Olofsson, Nyamko Sabuni, Sven Tolgfors och Åsa Torstensson.

Mats Odell har inte svarat på enkäten. Carl Bildt svarar inte på frågan av princip då den ”inte rör – eller har bäring på – hans politiska ansvarsområden”.

Källa: TCO-Tidningen.

Läs också: debattartikeln "Obligatorisk kassa", 11/9 2007