Förtroendevalda har rätt att ta ledigt för fackliga uppdrag, men hur mycket varierar från fall till fall.

Förtroendemannalagen ger fackliga förtroendemän rätt till så mycket ledighet som uppdraget kräver. Men ledigheten måste vara skälig utifrån arbetsplatsens förhållanden.

– Hur mycket tid som är skäligt beror främst på hur stor arbetsplatsen är, men också på hur mycket problem som finns. Antalet timmar kan därför variera, säger Robert Sjunnebo, förbundsjurist på LO-TCO Rättsskydd.

Inte alltid heltidsjobb
På större arbetsplatser inom industrin är det vanligt med förtroendevalda som arbetar fackligt på heltid, medan förtroendemän på mindre arbetsplatser kan få nöja sig med någon enstaka timme då och då.

Lagen säger också att den förtroendevaldas ledighet inte får medföra ”betydande hinder för arbetets behöriga gång”. Enligt Robert Sjunnebo krävs det dock mycket starka skäl för att en arbetsgivare ska kunna stoppa ledigheten med det argumentet.

– Ribban är högt satt, så det ska vara rejäla hinder i så fall. Det är inget arbetsgivaren kan åberopa på pin kiv.

Ska funka
Robert Sjunnebo säger att det är arbetsgivaren skyldighet att organisera arbetet så att det fungerar om någon anställd är borta vid enstaka tillfällen, oavsett om det beror på sjukdom eller ett fackligt uppdrag.

Vanliga fackmedlemmar utan förtroendeuppdrag har ingen laglig rätt att vara lediga för fackligt arbete, eller för fackliga möten. Däremot innehåller många kollektivavtal regler som ger de anställda rätt till facklig information på arbetstid.

Läs också: artikeln "IF Metall stämmer efter förbud", 5/10 2007

Läs också: förtroendemannalagen i sin helhet