Arne Bredberg, klubbordförande för tvätteriarbetarna på Berendsens i Angered och med i förhandlingsdelegationen för tvättavtalet, är kritisk till sin egen förbundsordförande.

I förra veckan förklarade IF Metalls Stefan Löfven att förbundet inte ställer upp på ytterligare en LO-samordning där jämställdhetspotten ingår. Bland argumenten fanns bland annat att jämställdhetspotten inte skulle hjälpa de lågavlönade tvätteriarbetarna.

– Det förstår jag inte alls. Andelen kvinnor hos oss är större än bland Handels butiksanställda och Hotell- och restaurangs medlemmar, säger Arne Bredberg.

Dessutom tycker han att Stefan Löfven är otydlig om alternativet – låglönesatsning. Arne Bredberg kan inte tolka sin förbundsordförande på annat vis än att det handlar om ökningar av lägstalönerna. Och det tror inte Arne Bredberg på.

Om Stefan Löfven egentligen menar att ett påslag större än industrinormen till lågavlönade borde han säga det. Det är just vad tvätteriarbetarna fick igenom i den senaste avtalsrörelsen, och det blev en av de högsta procentuella avtalshöjningarna – 14,2 procent.

Läs också: artikeln "Lokala lönesystem på tvätterierna ", 13/6 2007