En stor klimatsatsning, ett höjt grundavdrag på skatten och återställning av ersättningsnivåerna i inkomstförsäkringarna, är de viktigaste punkterna i miljöpartiets skuggbudget.

– Vi satsar på alla dem som regeringens politik inte satsar på, säger miljöpartiets språkrör Peter Eriksson.

Det höjda grundavdraget ska utformas utifrån olika inkomstnivåer och bli fördelningsmässigt mest lönsamt för dem med låga inkomster.

A–kasseersättningen bör höjas till 80 procent enligt miljöpartiets budget och även studiemedlen bör höjas. Därutöver förespråkar partiet ett höjt bostadsbidrag och nej till försämringarna i sjukförsäkringen. Miljöpartiet vill också satsa på fri tandvård för alla upp till 25 år.

En extra sänkning
I budgeten finns också en stor satsning på sänkt arbetsgivaravgift, och en extra sänkning av arbetsgivaravgiften för forskningsintensiva företag.

– Den sänkta arbetsgivaravgiften är en av de största satsningarna vi vill göra, och är mest gynnsam för småföretagen, säger Peter Eriksson.

Partiet vill också ha stora klimatsatsningar på 25 miljarder kronor under de tre närmaste åren. Bland dessa märks en kraftigt utbyggd järnväg, höjd energiskatt som skulle höja bensinpriset med en krona 2008 och ytterligare en krona 2009. En extra skatt på tunga vägtransporter vill miljöpartiet införa från 2010 för att tvinga över transporter till järnvägen.

Lättare att förstå
– På det här sättet låter vi pengarna från den gröna skatteväxlingen gå till investeringar, vilket jag tror folk har lättare att förstå fördelen med, säger Peter Eriksson.

Liksom socialdemokraterna säger miljöpartiet nej till ett utvidgat jobbavdrag men är inte heller de beredda att ta bort det jobbavdrag som regeringen redan har infört.

– Av de närmare 40 miljarder som jobbavdraget omfattar har vi sagt ja till 27 miljarder, men vi har en betydligt bättre fördelningsprofil än regeringen, säger miljöpartiets Mikael Valtersson.

Läs också: artiken "(S)jälvkritik i jobbmotionen", 5/10 2007
Läs också: artikeln "Skuggbudget ska ge återställare", 5/10 2007