/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/ht2007/videoblockad_3807
För Frida Risberg (tv) var det viktigt att själv stå som blockadvakt.
– Facket har tyvärr taskigt rykte. Ska vi ha någon chans är det bättre om vi står här själva.
Foto: Bosse Nilsson/Scanpix.

Strejken på Videomix handlar om mer än pengar. Det handlar om en grundtrygghet. – Vi jobbar på skittaskiga villkor, säger Frida Risberg, anställd sedan snart sex år.

Sedan i torsdags i förra veckan är konflikten på Videomix ett faktum. På kedjans butiker på Östra boulevarden i Kristianstad, Rådmansgatan i Landskrona och Torggatan i Falkenberg råder blockad och total­ arbetsnedläggelse. Arbetsgivaren vägrar att teckna kollektivavtal, liksom betala ut ob-ersättning, och framhåller i stället sitt bonussystem.

Företaget har infört en närvarobonus på tio kronor i timmen för dem som jobbar trots strejken. En uppmuntran till personalen, enligt grundaren Kent Olsson. Pengarna betalas ut i kedjans alla butiker, även där det inte är strejk och blockad. Handels ska utreda om bonusen är laglig. Modellen har i veckan mött förvåning och viss kritik från LO-TCO Rättsskydd.

Strejkvakten Frida Risberg, en av fem Handelsmedlemmar på butiken i Kristianstad, tycker att lönerna är för låga och att det är oacceptabelt att ersättningen för till exempel julafton är samma som för en vanlig måndag. Men det är egentligen inte det som är viktigast.

Borde vara självklar
Ett avtal som reglerar arbetsförhållandena, inte minst försäkringar och framtida pensioner, borde vara självklart, anser hon.

– Jag är beroende av att veta vad jag har för inkomst, säger hon.

När hon anställdes och skrev under kontraktet var hon själv 18 år, nu är hon 24 och i större behov av tryggheten. Nu vet hon också att löftena om att lönen skulle bli högre än den i Handels avtal inte infriades.

– Vi har pratat om detta i många år och de andra har varit av samma uppfattning, säger hon.

Men förutom fyra kolleger, som också är fackligt anslutna, har resten av personalen, elva personer, under konflikten i stället tagit ställning för arbetsgivaren.

– Man kan ju undra vem som kör med maffiametoder, säger hon och nämner den nya bonusen för dem som inte strejkar.

– Det känns för jävligt att jag löser deras villkor utan att få stöd.

Bonus i stället för ob
Själv är hon en av dem som jobbar heltid, och har färre pass med obekväm arbetstid. Desto större anledning för de andra att kämpa för bättre löner, tycker hon. Hon har också rätt så ofta fått ut den månadsbonus på mellan 5 och 30 kronor extra i timmen som företaget hävdar ska ersätta ob-tillägget.

Men bonus betalas bara ut om försäljningen ökar. Handels ombudsman Mogens Andersson ger exempel från Landskrona där anställda bara fått bonus ett par gånger på fem år. För Frida Risberg var det viktigt att själv stå som blockadvakt.

– Facket har tyvärr taskigt rykte. Ska vi ha någon chans är det bättre om vi står här själva.

Personer som hon mött har mestadels varit kritiska. Några stamkunder stöttar henne, andra tycker att hon borde sluta gnälla. Hon känner sig utsatt och ovälkommen tillbaka till jobbet.

– Men det får helt enkelt vara värt det.

Det är en fajt inte bara för villkoren för Videomix, utan för alla arbetsplatser.

"Aldrig mer"
Ett har hon lärt sig:

– Jag kommer aldrig mer att söka ett jobb utan avtal, säger hon.

Under veckan har medlaren Ralf Larsson haft telefonkontakt med såväl facket som arbetsgivaren. Konflikten riktas mot Videomix Syd, som har 16 butiker. Sammanlagt har företaget Videomix 250 anställda, men många av butikerna är upplåtna med franchise­avtal.

Läs också: artikeln "Strejk och blockad hotar videobutiker", 4/9 2007