Inför valet 2006 krävde kristdemokraterna med stöd av moderaterna sänkta bensinsskatter. Med minst 1,20 kronor ville Göran Hägglund sänka skatten. De väljare som till äventyrs trodde på vallöftet kan känna sig lurade. Den borgerliga regeringen tänker nu höja bensinskatten i syfte att begränsa koldioxidutläppen.

Tidningen Expressen skriver överslätande att man bara på ”ett mycket ytligt plan” kan tala om ett brutet vallöfte. Skälet till att Expressen inte att tycker löftesbrottet är så mycket att orda om är att tidningen anser att ingen begrep klimathotets allvar för ett år sedan.

Verkligen? Växthuseffekten har dominerat all seriös miljödebatt de senaste tio åren. Att ursäkta kristdemokrater och moderater med att de för ett år sedan inte hade en aning om klimatfrågans allvar är att framställa båda partiernas ledningar som dummare än vad de faktiskt är.

Den enkla sanningen är förstås den att de två allianspartierna före valet ägnade sig åt populistiskt röstfiske, alltid kunde de vinna över någon missnöjd bilägare på sin sida.

Synden straffar sig självt. De väljare som gick på valsen är arga. Och de väljare som från början genomskådade falskspelet tycker illa om bedrägeriet. Allianspartierna har själva hällt bensin på den opinionsbrasa som nu hotar att förtära dem.