Fackens egen arbetsgivarorganisation möttes av lönekrav krav som motsvarar LO-samordningen när rollerna kring förhandlingsbordet var ombytta.

– Vi har återigen uppnått en profil som gynnar lågavlönade, säger Handels avtalssekreterare John Haataja som var motparten.

Handels och arbetsgivarorganisationen AFO har slutit ett treårsavtal för de anställda tjänstemännen på LO och de 15 medlemsförbunden.

– Vi får upp minimilönerna 3.000 kr per år, och har också fått igenom en låglönesatsning som gynnar kvinnor som har löner under 20.000 kronor, säger John Haataja.

Kraven om löneförhöjningar på 11,7 procent på tre år landade när båda parter enats på den nivå som stora delar av arbetsmarknaden fått: 10,2 procent.

Minimilönerna har också varit en viktig fråga, de höjs från 15.000 kronor till 18.000 kronor på tre år.

– Vi har ett generationsskifte på gång och många nya kommer in på låga löner, säger Handels avtalssekreterare John Haataja.

Avtalet berör omkring 1.700 anställda på LO och LO:s förbund: administratörer, sekreterare, vaktmästare, postutdelare, assistenter, journalister, kommunikatörer – men inte ombudsmän. Kommunal och Seko förhandlar också för sig.