Med Europas högsta medelålder och låga födelsetal har behovet av en reform av pensionerna varit akut i Italien.  Det ser nu ut som att regeringschefen Romani Prodi lyckats.

Även förre regeringschefen Silvio Berlusconi ville höja pensionsåldern till 60 år redan nästa år. Hans efterträdare Romano Prodi har nu lyckats komma överens med fackföreningarna som tidigare demonstrerat mot reformer av pensionssystemet.

Höjningen av pensionsåldern från 57 år till 61 år ska ske successivt fram till år 2013, enligt nyhetsbyrån Ansa.

Den låga pensionsåldern gäller dem som arbetat i minst 35 år, annars gäller 65 år för män och 60 år för kvinnor.

Pensionärer i majoritet
Fackförbunden har tidigare dragit ihop hundratusentals italienare som demonstrerat mot pensionsreformer som skulle gå ut på att höja pensionsåldern.

En orsak till att det går lätt att få ihop stora demonstrationer just mot försämringar av pensioner anses vara att en majoritet av medlemmarna i Italiens fackföreningar är i pensionsåldern.

Samtidigt har andra krafter i facken försökt samarbeta och hitta något positivt i Romani Prodis center-vänsterregering som spänner över allt från kommunister till centerpartister.

Men Romani Prodi har en bit kvar innan han kan andas ut. Reformen måste tas också i senaten där hans koalition har en mycket svag majoritet.