Sommarjobben är rekordmånga i år. De har hållit ner ökningen av arbetslösheten i juni som brukar vara betydligt kraftigare. Om uppgången håller i sig är platstillgången den starkaste sedan 1960-talet.

I år har totalt 88.000 sommarjobb anmälts, vilket är hela 19.000 fler än för ett år sedan, enligt ny rapport från Ams.

I juni var 3,6 procent öppet arbetslösa, endast 0, 3 procents ökning jämfört med maj månad. Under tidigare år har den säsongsmässiga uppgången mellan maj och juni varit betydligt kraftigare.

– Det brukar vara mycket folk på arbetsförmedlingarna när Komvux, universitet och andra skolor slutar. Den anstormningen har uteblivit i år, säger Björn Sergel, direktör på Ams.

Han förklarar det med att arbetsmarknaden är väldigt bra. Det finns fler jobb att söka än på mycket länge. En annan förklaring är att ersättningsvillkoren för studerande har förändrats.

Ingen ersättning till studerande
Tidigare kunde studerande få arbetslöshetsersättning från den statliga Alfa-kassan, om vissa villkor uppfylldes och de anmälde sig på arbetsförmedlingarna. Men den möjligheten finns inte längre.

Under juni anmäldes 64.000 lediga platser till arbetsförmedlingen, den högsta juninivån sedan 1988 medan 39.000 skrev in sig som arbetslösa.

De nya jobben finns främst i den privata servicesektorn,  medan tillgången minskar något i verkstadsindustrin och i byggbranschen.

– Uppgången är otroligt starkt. Ingenting tyder på att den kommer att mattas av inom den närmaste tiden, säger Björn Sergel.

Stor skillnad i statistiken
Eurostat, EU:s statistiskbyrå, rapporterade för en vecka sedan att arbetslösheten i Sverige var 6,2 procent under maj jämfört med Ams 3,3 under samma månad.

Den stora skillnaden i statistiken beror främst på att i Eurostats siffror finns också de heltidsstuderande med som söker arbete och skolungdomar som planerar sommararbete och uppger att de är arbetslösa. Skillnaden kan bli flera procent.

– Eurostats siffror bygger på enkätundersökningar där människor anser sig arbetslösa medan Ams räknar dem som är inskrivna på arbetsförmedlingarna. Ams har inga planer på att ändra hanteringen, säger Hans Tydén, utredare på Ams.