På fackets grunder brukar vi prata om arbetsmarknadspolitiken som kollektivavtalets andra skyddsvall.

Dessvärre hör jag var och varannan dag att Ams missköter sitt uppdrag. Jag tror att det som gör att åtgärderna inte funkar beror på att Ams har ett ovanifrånperspektiv. Åtgärderna skapas i Stockholm och skall sedan genomföras ute i landet. De som bestämmer har ingen koll på de lokala förhållandena.

Det vore bättre med ett underifrånperspektiv där man anpassar åtgärderna efter lokala förhållanden. Här hemma på Gotland har vi till exempel fått hit Riksarkivet för att kompensera att man la ner P18. Hur många officerare tror ni kan bli arkivarier?

Jag tror att ett av grundproblemen med Ams är att det är en myndighet som har ett vi och dom förhållande till de arbetslösa.

Facket bättre än Ams

Det vore bättre om arbetsmarknadens parter skötte arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Vad skulle hända om arbetsmarkandens parter skötte genomförandet av åtgärderna? Jag vill inte att man avskaffar arbetsförmedlingen men jag tror att facket skulle klara många av åtgärderna bättre än vad Ams gör.

Facket är närmare sina medlemmar än vad Ams är de arbetslösa. Även Svenskt Näringsliv skulle kunna göra stor nytta. De har ett mycket bättre kontaktnät med näringslivet har än vad Ams har. 

Om parterna fixade åtgärderna skulle de kunna sättas in tidigare. Företagen skulle kunna säga till Svenskt Näringsliv att de skulle se till att flytta verksamhet dit den behövs, och åtgärder skulle kunnas sättas in mycket tidigare än som sker i dag. Det skulle vara lättare att matcha folk om man hade mer tid på sig. Givetvis skulle även våra bekanta i Saco och TCO få vara med.

Ny roll skulle få flera att gå med i facket

Vidare skulle fackets nya roll stärka den organisationsgraden på samma sätt som a-kassan gjort, och vore ett naturligt sätt för facket att värva nya medlemmar på. Det skulle bli lika naturligt att erbjuda arbetslösa omställningsåtgärder som att erbjuda a-kassa.

Facket har med a-kassan visat att man klarar att hantera administrationen. Givetvis går det inte att avveckla Ams helt, men man skulle kunna fördela en del av anslagen till arbetsmarknadens parter. Facket med sin stora spridning i landet skulle utan problem kunna täcka hela arbetsmarknaden om man bara fick medlen.

Mitt förslag: Arbetsmarknadens parter organiserar och genomför arbetsmarknadspolitiska åtgärder med skattepengar.
Jag vill att frågan kommer upp på SAP:s och LO:s kongresser framöver.

Calle Hjelmérus
SSU Gotland