Ylva Thörn är mest känd av LO-förbundens ordföranden. Sedan följer Metalls ordförande Stefan Löfven och Byggnads ordförande Hans Tilly. De syns och hörs lika mycket, enligt de fackligt förtroendevalda i LO-opinion.

Därmed är ordningen nästan återställd efter förra året. Ordförandena i de två största LO-förbunden, Kommunal och IF Metall, brukar hamna i topp, men i fjol kom Hans Tilly före Stefan Löfven.

Det tar tid att bli känd. Hans Tilly leder Byggnads sedan 2002. Stefan Löfven har suttit i ett och halvt år och han har fortfarande långt kvar till företrädaren Göran Johnssons siffror.

LO-opinion svarar på samma fråga för sjätte året i rad: Vilken eller vilka av LO-förbundens ordföranden syns och hörs tillräckligt i den offentliga debatten?
Precis som förra året sticker ingen ut. Ylva Thörn toppar listan – men bara 49 procent tycker att hon syns och hörs tillräckligt.
Möjligen är det en följd av att Kommunal genomförde årets avtalsrörelse under största möjliga tystnad. 2003 strejkade Kommunal. Då tyckte 68 procent att Ylva Thörn syntes och hördes.

Handelsbasen okänd – trots publiciteten under avtalsrörelsen

Å andra sidan hamnade Handels i centrum för uppmärksamheten under några dagar i mars innan det första avtalet med kvinnosatsning skrevs på.

Av detta märks ingenting i LO-opinion. Bara sju personer tycker att Handels ordförande Lars-Anders Häggström syns och hörs.

Betydligt fler har lagt märke till Hotell- och restaurangfackets ordförande Ella Niia. Hennes förbund fick inte alls lika mycket uppmärksamhet under avtalsrörelsen, även om det krävdes ett strejkvarsel för att få fram ett avtal.

Å andra sidan orsakade blockaden av salladsbaren i Göteborg stor uppståndelse i medierna.

Fler män än kvinnor tycker att Ella Niia syns och hörs. Hon får nästan lika många mansröster som Hans Tilly.

De flesta LO-förbund är mer eller mindre klara med de centrala avtalen. Undantagen är Transport och Seko, något som möjligen kan påverka siffrorna för deras ordföranden Per Winberg och Janne Rudén.

Nyvald ordförande mer anonym än sin företrädare

Antal år på posten har stor betydelse för ordförandens kändisskap eller anonymitet. Årets enda nykomling, Pappers ordförande Jan-Henrik Sandberg, bekräftar regeln. Han är mycket mer anonym är företrädaren Sune Ekbåge.

Storleken har betydelse. Att Musikernas och Målarnas ordföranden hamnar längst ner på listan år efter år visar bara att små förbund har svårt att göra sig hörda.

Fem LO-förbund bytte ordförande 2005. Då svarade 34 procent i LO-opinion att ingen förbundsordförande syntes och hördes tillräckligt.

I år svarar har andelen minskat till 23 procent.

– Ingen syns tillräckligt. Det beror delvis på att man inte är tillräckligt offensiv, men det säger kanske framför allt en hel del om mediernas intresse av att bevaka den fackliga världen, anser Sven Jinton, brevbärare i Stockholm och klubbordförande i Seko.

Mats Pejer