Kommunal har 2.500 medlemmar som jobbar åt städbolag som utför uppdrag åt kommuner och landsting på entreprenad. Facket har gjort upp med Almega tjänsteförbunden om ett treårigt avtal.

Avtalet ger löneökningar på sammanlagt 2.360 kronor under tre år. Dessutom införs tillägg för erfarenhet under perioden. Det skyddar städare som tidigare varit anställda av kommunen, men som byter arbetsgivare när städverksamheten läggs ut på entreprenad. Med det nya tillägget får alla städare med dokumenterad branschvana högre lön i stället för att anställningsår hos arbetsgivaren premieras.

Avtal: Serviceentreprenadavtalet
Parter: Almega Tjänsteföretagen/Kommunal
Omfattar: 2.500 medlemmar i Kommunal som arbetar med städning i entreprenadföretag.
Löptid: Tre år från den 1 juni.
Lönerna höjs totalt med: 2.360 kronor på tre år. I år och nästa år blir höjningen 800 kronor, och 2009 höjs lönerna med i genomsnitt 760 kronor. Utöver det införs ett erfarenhetstillägg.
Individgaranti/Generell löneökning: Halva löneökningen är generell.
Lägsta lönen: Höjs med samma belopp som övriga löner. 2009 blir då lägstalönen 17.360 kronor för dem som fyllt 20.
Lokala förhandlingar: Halva löneökningen fördelas lokalt.
Arbetstiden: När nationaldagen infaller på en helg kompenseras de anställda med en ledig dag.
Övrigt: Anställda som utnyttjar yttrande- och meddelandefriheten ska inte kunna straffas. Arbetsgivarens möjlighet till tidsbegränsade anställningar begränsas. Avtalspensionerna höjs enligt överenskommelsen mellan LO och Svenskt Näringsliv.