Invandringspolitiken skär rakt igenom den amerikanska fackföreningsrörelsen. Industrifacken och facken i den växande tjänstesektorn står på var sin sida i debatten om den reform som kongressen ska ta ställning till.

Hoppet är inte ute för en genomgripande förändring av invandringssystemet i USA.

Efter förra veckans bakslag i senaten försöker de drivande krafterna bakom förslaget återuppliva reformpaketet. Målet är att åter föra upp frågan inför kongressen.

President George Bush, tillsammans med demokrater och republikaner i den politiska mitten, vill se en kraftig omdaning av invandringspolitiken. De beskriver det rådande systemet som kaputt.

Den föreslagna reformen är en kompromiss som nåtts efter månader av förhandlingar där partierna har drivit sina hjärtefrågor: Demokraterna får igenom sitt krav på en väg till legalisering och medborgarskap för de tolv miljoner människor som befinner sig i landet utan uppehållstillstånd. Republikanerna får samtidigt gehör för ropen på en invandringspolitik som prioriterar utbildning och yrkeskunskaper i stället för familjeband och ett omfattande gästarbetarprogram.

Hårt motstånd från delar av facket

Just gästarbetarprogrammet möter hårt motstånd inom stora delar av den amerikanska fackföreningsrörelsen. I överenskommelsen ingår ett program där hundratusentals tvååriga gästarbetarvisum kan utfärdas varje år. Dessa visum kan förnyas två gånger, men gästarbetarna måste först återvända till sitt hemland. Det finns dock ingen väg att omvandla gästarbetarvisumet till ett permanent uppehållstillstånd.

– Gästarbetarsystem skapar en utsatt underklass av arbetare. Det är inte bara moraliskt oförsvarligt, utan saknar också goda ekonomiska grunder, säger John Sweeeney, ordförande för den centralorganisationen AFL-CIO.

Organisationen befarar att gästarbetarprogrammet kommer att leda till dumpning av löner och villkor på den amerikanska arbetsmarknaden. Facken inom AFL-CIO vill se invandring i form av permanenta uppehållstillstånd och har under den senaste tiden kampanjat för att blockera reformen. Deras hårda kritik har vunnit gehör hos många demokrater på vänsterkanten.

Tjänstefack splittrar den fackliga fronten
Men två stora fackföreningar inom tjänstesektorn splittrar den fackliga fronten och ger sitt stöd för den föreslagna reformen.
Service Employees International Union (SEIU)och Unite Here har många invandrare i sina led och hoppas kunna organisera många av de nya gästarbetarna. De två tjänstefacken anser att en invandringsreform behövs, och de tror att en sådan inte är politiskt möjlig utan ett gästarbetarprogram. Detta är också ett av näringslivets huvudkrav.

Genom kontakter med sina allierade i kongressen försöker tjänstefacken driva fram en ändring av förslaget så att vägen öppnas för gästarbetare att ansöka om uppehållstillstånd. Men trots sin kritik mot den nuvarande utformningen driver de kampanj för att förslaget ska gå igenom.

– Vi tror det här är den bästa chansen vi har haft på länge att få till en invandringsreform. Om vi inte utnyttjar det här tillfället kommer det att dröja länge innan vi får en lika bra möjlighet igen, säger Eliseo Medina, vice ordförande för SEIU.