Med nya lokala lönesystem vill parterna på tvätteriområdet att lönerna ska höjas mer än den centrala överenskommelsen. Avtalet har undertecknats, men fackets förhandlingsdelegation hade svårt att svälja det.

– Det är fastskrivet att de centrala parterna ska aktivt verka för nya lönesystem. Nu gäller det att tvättarbetsgivarna blir moderna och skapar system för att utveckla lönerna, säger Kenneth Strand, ansvarig för avtalet hos IF Metall.

Han säger att det inte går att avgöra hur stora löneökningarna kommer att bli för tvätteriarbetarna. Det avgörs av hur de nya lokala lönesystemen utvecklas.

Avtalet är treårigt och löneökningarna ligger inom den norm som tidigare industriöverenskommelser skapat. Före avtalet var genomsnittslönen 17.851 kronor per månad. Avtalet innebär att genomsnittslönen åtminstone ökar till 19.741 kronor.

Öppnar för individuellt
Arbetsgivarna kommer också att få möjlighet att sluta individuella överenskommelser om arbetstidens förläggning. Under förhandlingarna har arbetsgivarna krävt att den årliga arbetstidsförkortningen ska tjänas in och att det ska införas en arbetstidskorridor. Inget av detta finns med i avtalet.

Kenneth Strandh säger att det är bra att det finns ett avtal och att han hoppas att lönesystemen ska ge en bra löneutveckling.

Arne Bredberg i fackets förhandlingsdelegation är inte alls nöjd med uppgörelsen. Förhandlingsdelegationen har skickat en gemensam kritisk skrivelse till IF Metalls förbundsstyrelse.

– Förhandlingsdelegationen skrev på under mycket stor tvekan. Vår bedömning är att vi inte skulle tillåtas att gå i en konflikt för högre nivåer, säger han.

Redan i höstas var tvätteriavtalet omdebatterat. IF Metall hänvisade till tvätteriarbetarna när förbundet sa nej till jämställdhetspotten och i stället ville satsa på kraftiga höjningar av lägstalönerna.

Intern kritik
Kritiken i skrivelsen tar upp tre punkter. Det är möjligheten till individuella arbetstidsöverenskommelser, satsningen på lägsta löner och nivån på löneökningarna. Avtalets lägstalön var före detta avtal 16.083 kronor. En del av Arne Bredbergs invändningar går ut på att lägstalönerna inte är det stora problemet på tvätteriavtalet utan det är den totala lönenivån.

Han säger dessutom att ökningen av lägsta lönerna inte blir som parterna uppger utan nästan 200 kronor lägre. Lönepåslagen är i verkligen större än vad de anger bland annat tack vare två extra utbetalningar under avtalsperioden. Lönen ökar enligt honom med 820 kronor varje år och det är för lite.

– Det är helt enkelt inte en tillräckligt stor låglönesatsning, säger han.

FAKTA:Tvätteriavtalet
Parter: IF Metall/Industri- och Kemigruppen.
Omfattar: 2.100 tvätteriarbetare.
Löptid: Från den 1 juni i år och 36 månader framåt.
Lönerna höjs totalt med: 10,2 procent eller 1.890 kronor. De årliga höjningarna är 4,5 respektive 2,9 och 2,8 procent.
Individgaranti/Generell löneökning: Om lokala parterna inte kommer överens finns en stupstocksregel som säger att 75 procent av höjningen ska läggas ut generellt.
Lägstalönerna: Höjs med 1.890 kronor under avtalsperioden.
Lokala förhandlingar: Nya lönesystem.
Arbetstiden: Möjligt att göra individuella överenskommelser om arbetstidens förläggning.