Byggföretag kan i framtiden kringgå arbetsmiljölagen genom att anlita målvakter som struntar i lagen. LO befarar att det kan bli verkligheten om förslaget i den nya utredningen om arbetsmiljölagen genomförs.

– Risken är att det blir ännu mer vilda västern än vad det är i dag, säger LO-utredaren Sten Gellerstedt som suttit med i utredningens referensgrupp.

Det är genomförandet av EU:s byggplatsdirektiv som oroar honom.

I dag måste företag, myndigheter och andra större beställare gör en viss kontroll av de företag som får uppdraget att utföra ett bygge. Priset som beställaren betalar måste också vara så högt att det finns utrymme för att byggföretaget att ta ett arbetsmiljöansvar.

I framtiden kan dock beställarens ansvar slopas helt.

Det är ett av förslagen i del två av utredningen om arbetsmiljölagen som ska lämnas till regeringen i dag, onsdag.

Kan skrivas över
Förslaget är att allt arbetsmiljöansvar ska kunna skrivas över på den som utför själva bygget.

– Det innebär att en byggherre kan överlåta hela sitt ansvar för arbetsmiljön på en annan företrädare. I värsta fall kan man råka ut för företag som anlitar målvakter, alltså juridiska personer som inte har några pengar och därför inte går att straffa, säger Sten Gellerstedt.

Det finns dock andra delar i utredningen som LO ställer sig positivare till.

Ett sådant är förslaget att regionala skyddsombud i framtiden ska få tillträde till arbetsplatser där det inte finns kollektivavtal, vilket inte är möjligt i dag.

Gillar skyddsombud
En annan föreslagen förändring som välkomnas av LO är att de lokala skyddsombuden ska kunna agera även för inhyrd personal på sina arbetsplatser. I dag är det skyddsombudet för det bemanningsföretaget som hyr ut personalen som måste agera.

Utredningen om arbetsmiljölagen tillsattes för tre år sedan. I dag, onsdag, lämnas den andra delen och slutbetänkandet till regeringen.

Därefter kan det bli dags för ännu en remissomgång innan regeringen skriver en proposition.