Tidigt på onsdagsmorgonen enades parterna om att göra upp om lönerna för anställda på Samhall. Statliga medlarna Jan Sjölin och Gunilla Runnquist har varit inkallade sedan förhandlingarna strandade i förra veckan.

Nu pustar båda parter ut och är framför allt nöjda över att ha ett avtal i hamn. Eller så när som i hamn, eftersom Almega har ett gemensamt avtal med sju LO-förbund som alla måste få godkänt av sina förbundsstyrelser.

Löneökningarna hamnar på 2.000 kronor över 39 månader, 600 kronor första året och 700 kronor de två nästföljande. Så gott som alla berörs också av ett tillägg på 250 kronor.

– Helt nöjd är man ju inte. Men det är bra att vi har fått ett nytt kollektivavtal som är i paritet med övriga arbetsmarknaden. Det viktigaste var att inte att öka gapet och det tror jag inte kommer att ske, säger Lena Kyhlros från IF Metall.

Tvist om systemet
En tvistefråga, förutom själva lönenivån, har varit det nya lönesystem som infördes för drygt ett år sedan med fyra lönenivåer.

– Vi hade förväntat oss att fler personer skulle hamna högre upp. I höstas låg drygt 50 procent på första nivån och 40 procent på andra, säger Johan Ingelskog, samordnare från LO.

Förra årets sammanslagning till ett gemensamt avtal innebar att lönenivåer från industrin och tjänstesektorn skulle jämkas samman. Ingen fick sänkta löner, utan i stället en ”hyvling” av kommande löneökningar för att successivt anpassa sin lön.

Får ut 90 procent
För årets avtal innebär det att två tredjedelar av de anställda bara får ut 90 procent av löneökningen och att en liten del får ut 60 procent.

– De upplever att hyvlingen är orättvis. Men alternativet hade varit ett helt annat kollektivavtal med sämre villkor, säger Johan Ingelskog.

– Vi tog en hög kostnad 2006 som vi successivt får tillbaka, säger Anders Johansson, förhandlingschef på Samhall.

Nästan 17.000
Facket framhåller pensionsavtalet och storhelgsersättningen, arbetsgivarna det nya arbetstidsavtalet. Avtalet berör 21.000 anställda inom Samhall, drygt hälften är medlemmar i IF Metall, och de andra i Kommunal, Handels, Fastighets, Skogs- och träfacket, Grafiska fackförbundet samt Hotell- och restaurangfacket.

Snittlönen ligger på ungefär 16.900 kronor

FAKTA: Allt fler tjänstjobb hos Samhall
Samhall är ett statligt bolag som erbjuder jobb till personer med funktionshinder. När Samhall startade 1980 bestod jobben av industriell produktion. Många industrijobb finns kvar men nu handlar det allt mer om tjänstejobb, som städning och leverans av mat till pensionärer, samt lagerarbete och inhyrda industriella verksamheter på företag.