Gapet mellan a-kassorna växer. Skillnaden mellan avgifterna gör att många byter a-kassa för att spara pengar. Men nu finns ett förslag inom TCO som skulle kunna stoppa överströmningen.

I dag kan den som byter till rätt a-kassa tjäna drygt tusen kronor om året. Det har inneburit att en del, främst tjänstemän, har lämnat sin a-kassa i TCO och gått över till akademikernas billigare a-kassa (AEA), som är kopplad till Saco.

För de a-kassor som vänder sig till TCO-medlemmarna är överströmningen ett problem.

– Avhoppen från våra a-kassor är frekvent, säger TCO-utredaren Mats Essemyr och tillägger att någon exakt statistik inte finns.

Däremot finns en idé till en lösning.

En ännu inte publicerad TCO-utredning för fram tanken att a-kasseavgiften kan variera mellan olika yrkesgrupper i stället för som i dag mellan varje a-kassa.

Förslaget bygger på att det görs en bedömning av risken för arbetslöshet inom olika näringsgrenar.

– Vi har gett Statiska centralbyrån i uppdrag att undersöka om det är möjligt att göra en bedömning av arbetslöshetsrisken på näringsgrensnivå, säger Mats Essemyr.

Nästa vecka ska TCO ta ställning i fall tjänstemannafacket ska fortsätta att utreda möjligheten att införa det nya avgiftssystemet för a-kassan.