Varje år skadas runt 30.000 personer i Sverige i arbetsplatsolyckor. Olyckstalet ligger på ungefär samma nivå varje år, men de allvarliga olyckorna som leder till minst en månads sjukskrivning minskar, enligt ny statistik från försäkringsbolaget Afa.

År 2005 var 8.600 personer sjukskrivna mer än 30 dagar på grund av olyckor på jobbet. Det är runt 20 procent färre än 2001. De vanligaste skadeorsakerna är fall, arbete med maskin samt hot och våld.

– Totalt är fall den vanligaste olycksorsaken, men för män sticker maskinolyckor ut med både många fall och hög andel invaliditet, säger Mikael Forsblom, analytiker på Afa.

De yrkesgrupper som löper störst risk att drabbas av allvarliga olyckor på jobbet är poliser, gruvarbetare och anställda inom jord- och skogsbruk.

Runt 3.500 personer får varje år bestående men efter en arbetsplatsolycka. Det motsvarar 14 personer varje dag.

– Vi kan konstatera att de allvarliga arbetsolycksfallen verkar vara på väg neråt, men det gäller tyvärr inte olyckor som leder till invaliditet, säger Mikael Forsblom.

Nästan 60 procent av maskinolyckorna leder till invaliditet medan motsvarande siffror för fall ligger på drygt 30 procent.

FAKTA: De farligaste jobben

Yrken med störst risk för allvarliga arbetsolyckor Fall/1.000 anställda
Polis 10,8
Gruv- och bergarbetare, stenhuggare 9,3
Jord- och skogsbruksarbetare, trädgårdsarbetare 8,8
Träindustriarbetare 8,6
Säkerhetspersonal 7,5
   
Yrken med störst risk för invaliditet Fall/1.000 anställda
Träindustriarbetare 4,4
Metallarbetare 3,3
Jord- och skogsbruksarbetare    2,7
Livsmedelsarbetare 2,7
Bygg- och anläggningsarbetare 2,0