/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2007/natsprit.jpg
Kunder strömmade till de nätsajter som säljer alkohol efter beskedet i EU:s domstol i dag, tisdag. Foto: Claudio Bresciani

Domen från EU:s domstol går ut på att den fria rörligheten för varor också gäller alkohol. Därmed gör domstolen i sin slutgiltiga dom en annan bedömning än generaladvokaten som godkände det svenska importförbudet.

Tidigare domar har emellertid slagit fast att varorna ska beskattas där de konsumeras, något som förtar de ekonomiska fördelarna med att beställa alkohol över nätet.

– Om uppgifterna stämmer så är det ett allvarligt bakslag för svensk alkoholpolitik. Då ska regeringen omedelbart samla partierna i riksdagen för att lägga upp en strategi, säger Morgan Johansson, socialdemokratisk riksdagsman och tidigare folkhälsominister.

Utlämningsställen

I den förra socialdemokratiska regeringen var planen om importförbudet skulle slopas att omedelbart styra utlämningen till speciella platser för att få in alkoholskatt och kontrollera att de som importerat alkoholen klarar åldersgränsen.

– Det naturliga är att systembolagen blir utlämningsställe. Också butiker som har postutlämning kan diskuteras, säger han.

Om de som beställt varorna inte kan kontrolleras blir det svårt att upprätthålla åldersgränser. Svarthandeln ökar och tillgängligheten för unga människor. Samtidigt ökar pressen ytterligare neråt på alkoholskatten, varnar Morgan Johansson.

Svensk linje underkänd
Karin Wistam som var svenska statens ombud i EU:s domstol konstaterar, enligt TT, att svenska regeringens argumentation fått underkänt. Hon drar slutsatsen att importförbudet i den svenska alkohollagen måste övervägas.

En svensk hjärtefråga har underkänts av EU:s domstol utifrån fördragets regler om fri rörlighet för varor. Morgan Johansson anser att regeringen inte varit tillräckligt på sin vakt.