Redan under 2007 tror ekonomerna på Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) att antalet sysselsatta ökar med 100.000 personer.

Och ökningen fortsätter under flera år därefter, om än på lägre nivå.

För kommunernas del innebär det kraftigt ökade skatteinkomster.

Stora skillnader
SKL:s chefekonom Clas Olsson varnar dock för att det finns relativt stora regionala skillnader. Under 2006 var det fortfarande åtta kommuner som gick med förlust, trots de goda tiderna.

För de flesta kommuner ökar dock inkomsterna kraftigt vilket genast skapar frågan om pengarna ska användas till skattesänkningar eller satsningar.

Hålla i pengarna
Budskapet från SKL var något tudelat när organisationen i dag, måndag, presenterade sin ekonomiska prognos.

– Jag tror det finns marginaler för att sänka skatterna i en del kommuner. Men generellt finns inget sådant utrymme, sade SKL:s ordförande Anders Knape (m).

Enligt SKL:s ekonomer är det också viktigt att hålla i pengarna och fortsätta med effektiviseringar trots goda tider. Detta för att klara de svårigheter som kommer efter 2010 när antalet äldre blir fler och högkonjunkturen kan tänkas vara över.

Höjd ränta
Utifrån de hittills slutna löneavtalen tror SKL att löneökningarna för hela arbetsmarknaden blir drygt fyra procent per år mellan 2007 och 2010.

Det bedöms inte som så högt att det hotar inflationsmålet. SKL tror ändå att Riksbanken höjer räntan när arbetslösheten faller och det blir större brist på arbetskraft.