/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2007/platespotting2.jpg
Ingrid Atterfalk och dottern Evelyn umgås genom att leta registreringsskyltar tillsammans. Foto: Adam Ihse.

Det kallas platespotting. Flugan som får vissa att jaga registreringsskyltar flera timmar om dagen. För att vara framgångsrik krävs extrema åtgärder.

– Det har kanske blivit lite sjukdom över det. Ibland tänker jag ojojoj jag måste ha fler skyltar och åker in till stan, säger Ingrid Atterfalk i den lilla byn Frändefors, utanför Vänersborg.

Att räkna bilars registreringsnummer från 001 till 999 är minst sagt tidskrävande. För de allra flesta tar det flera år. Men Ingrid håller på att göra det på rekordtid. I slutet av januari träffade hon en kompis som berättade om platespotting. I dag är hon nått till registreringsnummer 468.

– I genomsnitt har jag hittat 3,63 registreringsskyltar om dagen, säger hon.

Daglig rutin
Och för att lyckas med det måste man vara metodisk. Mycket metodisk. Det är Ingrid som utnämnts till en av årets spottare på platespottarnas hemsida. Två gånger om dagen kan hon åka in till Vänersborg, en på morgonen och en på kvällen, för att tråla registreringsnummer.

– Det beror naturligtvis på vädret, men är det bra väder kan jag vara ute fem, sex timmar om dagen och leta, säger hon.

Hon går då runt på parkeringsplatser och gator, antecknar och läser in bilnumren – från alla registreringsskyltar som hon kan behöva nu eller längre fram i sin nummerserie – på diktafonen som hon har i sin mobiltelefon. När hon kommer hem sätter hon sig framför datorn och matar in alla uppgifter i sitt Excelprogram. En knapptryckning senare kommer det ut en lång lista med var någonstans i Vänersborg de olika bilarna med sina nummer finns.

Ratar råd
Till exempel: röd Fiat med slutnummer 498 på Vallgatan, eller grön Volvo med slutsiffra 499 nära förskolan Nattugglan på Kronogatan. Sedan är det bara för Ingrid att åka dit och leta – för att ”spotta” – då hon har kommit fram till något av de numren. Eftersom många parkerar sin bil utanför sin bostad brukar det gå att hitta bilarna i samma område igen. Inom platespottingskretsar talas det ofta om Ikea. Men det rådet ger inte Ingrid mycket för.

– Ikea är överreklamerat.

– Det händer ju inget där. Folk springer runt i varuhuset i flera timmar och samma bilar står kvar på parkeringsplatsen. Det är bättre med de stora matvarubutikerna. Där springer folk in och handlar lite mjölk och kommer snabbt ut igen så att de kan lämna plats för nästa bil, säger hon.

Ibland kör även den mest ihärdiga platespottaren fast.

– Här i stan har det varit tjorvigt med 416. Jag hittade den så småningom men min dotter har också hakat upp sig på det numret, säger Ingrid.

Sedan berättar Ingrid att hon vet var det finns en sådan skylt.

– Vi har pejl på den, men de åkte tyvärr bort i helgen, säger hon.

Vad är det då som driver henne att vandra runt i flera timmar på jakt efter bilskyltar?
Ingrid säger att hon inte riktigt vet, men hon har varit sjukpensionär sedan drygt tio år och platespottning har blivit ett sätt att komma ut.

– Jag behöver röra på mig. Det är en bra träning, och att promenera i lilla Frändefors och inte titta på någonting verkar inte så kul.
Det gör man bara inte, säger hon.

Det finns även andra fördelar. Hobbyn har fått Ingrid och dottern Evelyn att umgås mer och komma varandra ännu närmare.

– Ibland sätter vi oss i hörnan vid Överby köpcentrum och fikar. Där har vi utkik över rondellen medan vi sitter och pratar, säger hon.

FAKTA: Regler för platespotting
Viktigaste regeln är att alla registreringsnummer från 001 till 999 måste ses i nummerföljd. Endast svenska registreringsskyltar räknas. Skyltens bokstäver är helt ointressanta. Spelaren måste se numret i verkligheten och får inte räkna skyltar som endast setts på bild eller tv. Det går inte att räkna en skylt som man kommer ihåg att man sett tidigare. Plate betyder nummerskylt på engelska, spotting betyder upptäckande, hittande.

FAKTA: Spotta plåtar som ett proffs
Alltid redo: En riktig platespottare har alltid ögonen med sig. Fikar du? Placera dig då så att du har uppsikt över vägen. Jaga på parkeringsplatser och i rondeller. Cykla, då kan du täcka stora områden.

Använd Excel: Skriv ned alla bilnummer och på vilken gata de befinner sig. Lägg sedan in alla uppgifter i dataprogrammet Excel och sortera. På så vis vet du var du kan hitta de olika registreringsnumren. Glöm inte att söka tillstånd för ditt register hos Datainspektionen.

Glöm Ikea: Ikea är bara för amatörer. Nummertråla i stället på stora matvarubutikers parkeringsplatser. Där stannar kunderna kortare tid och omsättningen på bilar är större.

Kolla hos Vägverket: Ring eller skicka ett sms till Vägverket med frågan om var ett särskilt nummer finns. Du får du ett namn på den som äger bilen. Kolla med Eniro var den exakta adressen är till den personen, troligen finns bilen i närheten.

Surfa: På platespotter.com kan du fråga andra entusiaster om de vet var det finns en bil med det nummer du söker. Kolla även bilhandlarna på nätet. De kanske har just ditt nummer inne och i så fall är det bara att åka dit.

Läs också: Ännu mer om hur du blir en äkta platespotter