Skogs- och träfacket varslar om stridsåtgärder för att pressa upp lönerna för sina 500 medlemmar inom trävaruhandeln.

Klockan sex på morgonen den 14 juni går de anställda vid fem trävarubutiker i strejk. Det gäller Beijer Byggmaterials butiker i Uppsala, Örebro och Malmö samt Optimerakoncernens butiker i Halmstad och Malmö.

Samtidigt inleds blockad mot övertidsarbete och nyanställningar för samtliga företag som tillhör Svensk Handel och är bundna av trävaruhandelsavtalet.

– Svensk Handel har erbjudit löneökningar på 10,2 procent under tre år, säger Per-Olof Sjöö, avtalssekreterare i Skogs- och träfacket. Eftersom lönerna är så låga i trävaruhandeln ger det alldeles för lite i kronor räknat. I slutet av treårsperioden skulle våra medlemmar ha tappat 200 kronor i månaden i förhållande till jämförbara grupper.

– När vi slöt avtal med Handels accepterade vi högre procentuella löneökningar än de 10,2 procent som blivit norm i årets avtalsrörelse, kommenterar Bo Cederlöf, förhandlingschef vid Svensk Handel. I gengäld fick vi igenom förändringar i de allmänna villkoren i avtalalen. Skogs- och trä vill ha de högre procentuella löneökningarna utan att ens diskutera de allmänna villkoren.

Svensk Handel vill diskutera en reglerlng av skiftarbete inom trävaruhandeln, som skulle ge en flexiblare användning av arbetstiden och därmed minskade kostnader för övertidsarbete.

Varslet om konflikt kommer vid en känslig tidpunkt: Maj och juni är de månader då trävaruhandeln säljer mest. Medlingsinstitutet har tagit kontakt med parterna och väntas utse medlare i konflikten på måndag.

Genomsnittsförtjänsten för anställda i trävaruhandeln är 18 900 kronor i månaden, enligt Skogs- och träfackets uppgifter.