Tvätteriavtalet har förlängts till den 10 juni. Det betyder att parterna får mer tid på sig att komma överens.

Avtalet gick ut under natten mellan den 31 maj och 1 juni. Företrädarna för fack och arbetsgivare vill dock fortsätta försöka nå en lösning och diskussionerna fortsätter på måndag.

 Vi förlänger avtalet för att vi inte nått en uppgörelse. Någon annan kommentar vill jag inte göra nu, säger Kenneth Strandh, ansvarig för tvätteriavtalet hos IF Metall.

Enligt uppgift till LO-Tidningen handlar motsättningarna bland annat om lönenivåer och att arbetsgivarna vill införa en arbetstidskorridor, som gör det möjligt att variera den dagliga arbetstiden. Arbetsgivarna vill också koppla den befintliga arbetstidsförkortningen till en intjänandemodell, som skulle kunna innebära att det bara är den som arbetat hela året som får ut fem dagars arbetstidsförkortning. De, som är frånvarande, skulle i en sådan modell få ut mindre del av arbetstidsförkortningen.

Arne Bredberg är klubbordförande på Berendsens tvätt i Angered och han sitter i tvätteriavtalets förhandlingsdelegation. Han tycker situationen är frustrerade, men förklarar också att han har fullt förtroende för förhandlarnas bedömning att det är idé att förlänga avtalet och försöka förhandla vidare.

– Det finns ett stort tryck från medlemmarna och det finns en tydlig bestämdhet bland medlemmarna att göra vad som behövs för att få ett bra avtal, säger Arne Bredberg.

IF Metall använde i höstas tvätteriarbetarna som argument för att säga nej till jämställdhetspott och istället satsa på stora ökningar av lägstalönerna, som metod att utjämna löneskillnaderna. Det finns nu en förväntan och en förhoppning att krontalspåslagen i tvätteriavtalet ska bli större än i exempelvis teknikavtalet.