Runt 1 500 djursjukvårdare, fick ett nytt treårigt avtal i går, när Kommunal och skogs- och lantarbetsgivareförbundet, SLA, enades i går. Djursjukvårdarna får löneökningar på 12,97 fördelade på tre år, enligt facket.

– Det är ett jättebra avtal. Vi har fått bra löneökningar, storhelgstillägg, arbetstidsförkortning på natten och reglerad jourtid. Vi har lyckats nå resultat i fler viktiga delar, säger Lenita Granlund, ansvarig ombudsman på Kommunal.

Arbetsgivarna anser dock att kostnaden för avtalet ligger inom ramen för industriavtalet och pekar på vinster i form av friare förläggning av arbetstiden och längre uppsägningstid för arbetstagare.

Fakta:Djursjukvårdare
Parter: SLA/Kommunal
Omfattar: 1 500 djursjukvårdare, varav 1 000 är med i Kommunal.
Löptid: Tre år från 1 juni.
Löneökningar:Tarifflönerna höjs totalt med: 12.97 procent under tre år, enligt Kommunals beräkningar. Storhelgstillägg på 72 kronor i timmen införs.
Lokala förhandlingar: Frågan om jour och beredskap ska regleras i lokala avtal.
Arbetstiden: Medlemmar med ständig nattjänstgöring får en arbetstidsförkortning på totalt sex timmar under avtalsperioden.
Övrigt: När nationaldagen infaller på en helg kompenseras de anställda med en ledig dag. Pensionsavtal enligt nya avtalet mellan LO och Svenskt näringsliv.