Kenth Pettersson, Arbetsmiljöverkets generaldirektör, har avlidit. Inom fackliga kretsar var han också en känd profil efter sina åtta år som förbundsordförande i Handels.

I går kväll avled Kenth Pettersson, 58 år, hastigt. Arbetsmiljöverkets generaldirektör var även en känd facklig profil. I åtta år var han förbundsordförande i Handels.

Starkt engagemang
Han kom att bli en stridbar ordförande. Det var Kenth Pettersson som var med och drev Handels konflikt med det amerikanska leksaksföretaget Toys R Us som vägrade teckna kollektivavtal.

– I och med den striden satte han Handels på kartan, säger Judith Hadnagy, Handels presschef.

Konflikten blev omfattande och en rad fackförbund slöt upp bakom Handels innan det amerikanska bolaget till slut gav vika för fackets krav på avtal.

Profilerad EU-motståndare
Sin fackliga karriär startade han 1977 som utredningssekreterare på förbundet. Han var också aktiv som EU-motståndare. Innan dess jobbade han som sjukhusassistent och personalchef på affärskedjan Wessels, senare B & W Stormarknader.

1999 utsågs han till generaldirektör för Arbetsmiljöverket av socialdemokraternas nuvarande partiledare Mona Sahlin.

Hon är skakad av beskedet om Petterssons bortgång.

Gav alltid allt
– Kenth var en fantastiskt engagerad person. Allt han engagerade sig i gjorde han med själ och hjärta, oavsett om det var som ordförande i Handels, att kämpa mot EU-medlemskap eller för arbetsmiljöfrågor. Han var en person som var helt med i allt han gjorde, även som pappa. Det gör mig ont, säger hon till nyhetsbyrån TT.

Även arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin kommenterar Petterssons bortgång.

– Under den korta tid jag lärt känna Kenth gjorde han ett stort intryck genom att vara en driftig och god verkschef och genom hans starka engagemang i arbetsmiljöfrågor, säger arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin i ett uttalande.

Till dess att regeringen utsett en efterträdare till Kenth Pettersson kommer Arbetsmiljöverket att ledas av överdirektör Bertil Remaeus.

Kenth Pettersson efterlämnar hustrun Irene Wennemo, chef för LO:s näringspolitiska enhet, samt en dotter och två vuxna söner.