Framför allt människor mellan 20 och 30 år flyttar,  i stor utsträckning för att utbilda sig. Pendlingen ökar också. Den är vanligare bland män än bland kvinnor.

Det framgår av en rapport som forskarna Kent Eliasson, Olle Westerlund och Johanna Åström gjort på finansdepartementets uppdrag. Den ska ligga till grund för en ny långtidsutredning, som ska presenteras nästa år.

– Rapporten visar också att ekonomisk aktivitet koncentreras till storstadsregioner. Många måste flytta för att få ett jobb, säger Fredrik Bystedt, ämnessakkunnig på finansdepartementet.

De tre forskarna konstaterar att arbetslösheten fortsätter att vara hög på samma ställen i dag som för 20 år sedan. De ger dock ingen förklaring till det.
Den ökade rörligheten handlar även om pendling till arbetet. Pendlingen ökar också och den är vanligare bland män än bland kvinnor.

Gifta och sammanboende ökar i genomsnitt sin årsinkomst med 10 .000 till 20.000 kronor när de flyttar. Framför allt gör högutbildade män stora inkomstlyft, medan flyttning inte lönar sig i samma utsträckning för lågutbildade.

Inkomsterna ökar också till följd av pendling. För kvinnor är ökningen större än för män. Forskarna skattar att kvinnor höjer inkomsten med 12.000 kronor per år om de börjar pendla, medan männens ökning rör sig runt 5.000 till 10.000 kronor.