På lördag är det dags för den viktigaste demonstrationen inför G8-mötet. Den äger rum i Rostock i Tyskland och är riktad mot ledarna i åtta av världens rikaste nationer.

Dit väntas 100.000 människor från ideella organisationer med fokus på biståndsfrågor och skuldavskrivningar samt delar den tyska fackföreningsrörelsen. Nära Rostock ligger Heiligendamm där G8-ledarnas toppmöte äger rum den 6 till 8 juni. Den tyska polisen har ställt in sig på våldsamma demonstrationer och sammandrabbningar med demonstranter.

Paraplyorganisationen för svenska biståndsorganisationer, Forum Syd, deltar i Tyskland. Sven Elander, handläggare, vill att G8-mötet fokuserar på det löfte som gavs för två år sedan vid mötet i Skottland. Då utlovades skuldavskrivningar, som dragit igång, men också kraftig ökat bistånd.

– Kurvan för bistånd skulle tydligt ha pekat uppåt men i stället betalas lite mindre ut från G8-länderna jämfört med för två år sedan. Det kommer protesterna att handla om, säger Sven Elander.

Han hoppas delta i en fredlig demonstration. Det är meningslöst att försöka stoppa mötet, anser han. Enligt uppgift i tyska medier har polisen slagit en järnring runt Heiligendamm och vill hålla demonstranterna på nästan en mils avstånd. En tysk domstol slog emellertid fast att det är tillåtet att demonstrera i Tyskland och att polisen får nöja sig med 200 meter.

LO deltar inte i Tyskland. Ulf Edström, chef för internationella enheten, hänvisar till uttalandet från den fackliga rådgivande kommittén till OECD, vars viktigaste krav är att G8-ledarna tar initiativ till reglering av hedgefonder.

FAKTA: Informellt toppmöte
G8 är en slags informellt toppmöte för åtta av världens mäktigaste industriländer. Frankrike, Tyskland, Italien, Japan, Storbritannien, USA, Kanada och Ryssland är med. Även EU deltar. G8 bildades i mitten av 1970-talet för att hantera ökade oljepriser. I dag handlar det mest om att minska världens fattigdom.