§ 15. Fråga om obehöriga lärare på friskolan Prolympia
Ks 2007/0084

Magnus Rydh (s) vill fråga kommunalrådet Mats Green (m) hur denne tänker agera för att öka andelen behöriga lärare på friskolan Prolympia.
Ordföranden meddelar att hon anser att frågan faller utanför den kommunala kompetensen men att fullmäktige får avgöra om frågan ska få framställas.
Ordföranden ställer proposition på om frågan ska få framställas respektive inte ska få framställas. Hon finner att kommunfullmäktige beslutar att frågan inte ska få framställas.
Kommunfullmäktiges beslut
Kommunfullmäktige har alltså beslutat:
Frågan får inte framställas

Ovan visas ett protokollsutdrag från kommunfullmäktiges sammanträde i Jönköping (inte Grönköping) den 25 januari i år. Av protokollet framgår att fullmäktiges majoritet inte anser sig ha kompetens att undersöka om av kommunen finansierade skolor har behöriga lärare.

Ja, inte bara det. Ämnet är uppenbarligen så känsligt att fullmäktiges folkpartistiska ordförande anser sig ha rätt att förbjuda oppositionen att ens ställa frågor om vad kommunledningen vill göra för att öka andelen behöriga lärare vid en av kommunens friskolor.

Friskolan ifråga drivs av ett aktiebolag, Ultra Education AB. De senaste åren har bolaget delat ut omkring fem miljoner i vinster till sina ägare.

Socialdemokraterna i Jönköping har kallat vinstutdelningen för anstötlig. De anser att eventuella överskott ska användas till att förstärka undervisningen.

Ägaren av friskolan har blivit så upprörd över detta att han stämt socialdemokraterna för förtal!

Det är tydligt att den styrande majoriteten i Jönköping vill sköta skolan efter eget skön.

Efter förra valet fick moderaterna och kristdemokraterna nästan egen majoritet tillsammans. Men utan folkpartiets och centerns aktiva stöd skulle de inte kunna regera.

Vad säger Jan Björklund?
Vad som här illustreras är alliansens skolpolitik som den ser ut i praktiken i en borgerlig kommun. Det är en praktik fjärran från retoriken på riksplanet. Det vore därför intressant att få veta hur skolminister Jan Björklund ställer sig till de principfrågor som konflikten i Jönköpings aktualiserar.

1. Anser Jan Björklund att skolstyrelse och kommunfullmäktige saknar kompetens att kontrollera att de friskolor kommunen anslår pengar till har behöriga lärare och i övrigt håller en acceptabel undervisningsstandard? Är, som fullmäktigemajoriteten i Jönköping anser, en skola som drivs som aktiebolag undantagen den kommunala tillsynen?

2. Anser Jan Björklund det förenligt med demokratins krav att majoriteten i fullmäktige förvägrar oppositionen att ställa frågor om skötseln av de skolor som kommunen finansierar?

3. Anser Jan Björklund det rimligt att en skola som inriktar sig på att ordna billiga, teoretiska utbildningar, vilket är vad Ultra Education har gjort, genom skolpengens konstruktion kan skaffa sig oskäliga vinster?

Enligt Jönköpings skolförvaltnings beräkningar subventioneras varje elev vid friskolorna med omkring 25 000 kronor jämfört med en kommunal skola. Pengar som borde kunna använts till att förbättra annan av kommunen ordnad utbildning istället för att gå till aktieägarna.

4. Att många friskolor försöker minska sina kostnader genom att anställa obehöriga lärare är sedan länge känt. Nyligen har avslöjats att många friskolor lockar till sig elever genom att ge dem alltför höga betyg. Om kommunerna inte ska ha rätt att stävja sådant oskick, vem ska då göra det?

Jan Björklund får gärna svara på de förbjudna frågorna

Frågorna är förbjudna att ställa i Jönköping. Men Jan Björklund som högste ansvarig för skolväsendet är naturligtvis oförhindrad att redovisa sin uppfattning. Vi ger gärna plats för hans svar i LO-tidningen.