Debatten om den nya arbetsmarknadspolitiken var hård när riksdagen i dag, onsdag, avskaffade aktivitetsgarantin och försämrade för arbetslösa.

– Det är en krav- och piskpolitik, betecknade vänsterpartiets Josefin Brink den borgerliga alliansens förändringar.

Socialdemokraten Sven-Erik Österberg var också mycket kritisk och beskrev förändringarna som cyniska.

– Den signal som regeringen ger till de arbetslösa är tydlig. Det är ditt eget fel att du är arbetslös, sa han.

Annan beskrivning
Moderaten Tobias Tobé ogillade oppositionens beskrivning av regeringen som jagar arbetslösa.

– Det är nu vi går från jakt till hjälp, sa han. Det är nu det införs åtgärder för att hjälpa arbetssökande in på arbetsmarknaden.

Från och med den 2 juli i år slopas rättigheten för arbetslösa att de första 100 dagarna endast söka arbete på hemorten. Dessutom blir det inte längre möjligt för arbetslösa att få förlängning av a-kassan.

Regeringen skrotar också aktivitetsgarantin för långtidsarbetslösa.

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin ansåg att det varit problem med aktivitetsgarantin.

Ny garanti
– Den har haft brister i både kvalité och effektivitet. Dessutom fyller den inte sin funktion att bryta rundgången mellan arbetsmarknadspolitiska program och öppen arbetslöshet. Regeringen ambition är att få ut deltagarna på arbetsmarknaden så fort som möjligt, sa Sven Otto Littorin innan beslutet fattades.

I stället införs en jobb- och utvecklingsgaranti där arbetslösa bland annat ska få coachning, vilket regeringen hoppas ska leda till att fler får jobb.

Den 1 januari 2008 bildas dessutom en ny myndighet Arbetsförmedlingen. Den ersätter Arbetsmarknadsstyrelsen, AMS, och länsarbetsnämnderna.