Viss självkritik kan anas när LO presenterar sin valanalys i dag, onsdag. Väljarna uppfattade inte socialdemokraterna som tillräckligt offensiva i arbetslöshetsfrågan.

– De borgerliga lyckades bättre med att övertyga tjänstemännen om sin sysselsättningspolitik, säger Ulla Lindqvist, LO:s andre vice ordförande.

– Vi i LO borde ha drivit på mer.

Andra frågor
Valanalysen visar att det finns en skillnad i vilka frågor som tjänstemännen, respektive arbetarna anser som viktiga.

Då LO-medlemmarna får lista de viktigaste politiska frågorna hamnar äldreomsorg och sjukvård i toppen. Då tjänstemännen gör samma lista kommer sysselsättning och skola högst upp.

Den borgliga alliansen lyckades, enligt LO:s analys, bättre att föra fram sin sysselsättningspolitik och många tjänstemän som tidigare röstat på socialdemokraterna gick över till ett borgerligt parti.

Fler moderater
Men moderaterna lyckades också locka ovanligt många LO-väljare, 10,4 procent i valet 2006 vilket är dubbelt så många som valet 2002.

Enligt LO är det dock ganska få LO-medlemmar, 1,3 procent, som har bytt från vänsterblocket till högerblocket.

– Det verkar som de LO-medlemmar som röstat på moderaterna röstade på andra borgerliga partier i förra valet, säger Ulla Lindqvist.

LO-medlemmarnas stöd för socialdemokraterna fortsatte att minska.

I valet 2006 röstade 58,8 procent av väljarna på partiet vilket kan jämföras med 62,1 procent i föregående val.

Främlingsfientliga
Ett parti som gjort stark frammarsch i LO-leden var däremot Sverigedemokraterna.

Kring 4,1 procent av arbetarna röstade på dem. Starkast var stödet i Skåne och Blekinge.

– Jag tror inte att alla de som röster på Sverigedemokraterna är främlingsfientliga trots att partiet är det, säger Ulla Lindqvist.

Hon misstänker att det snarare är ett uttryck för ökad otrygghet och ett missnöje mot det politiska systemet.

Mellan valen
Även vänsterpartiets tillbakagång och bildandet av Feministisk initiativ har, enligt LO, bidragit till att vänsterblocket förlorade makten.

En av lärdomarna som LO drar är att facket ska bli aktivare och även mellan mandatperioderna få igång politiska samtal på arbetsplatserna.

LO:s valanalys grunder sig på statistik från SVT:s valundersökning.

Läs också: Hela LO:s analys