I ett internt pm uppmanar Grafiska företagens förbund sina företag att tvinga alla som inte är med i facket att jobba i fall det bryter ut en strejk.

– De uppmanar till strejkbryteri. Det här är upprörande. Något liknande har inte hänt sedan 1930-talet, säger Jan Österlind Grafiska fackförbundets ordförande.

Han är upprörd över ett internt dokument som skickats ut till företagen i arbetsgivarorganisationen.

Dokumentet, som LO-Tidningen tagit del av, kan sägas vara instruktioner till hur företagen ska agera under konflikten. Där står bland annat att alla som inte är med i facket ”är skyldiga att utföra arbete som vanligt.”

Arbetsgivarna har lagen på sin sida då de kräver arbetsplikt från sina anställda. De som inte är med i facket kan inte tvingas att strejka.

Ådalen
Men Jan Österlind hävdar att arbetsgivarnas agerande strider mot god sed på arbetsmarknaden.

– Det är häpnadsväckande. Efter skotten i Ådalen kom vi överens med motparten om en respekt för konfliktåtgärder. Men det verkar vara på väg att ändras, säger han.

Arbetsgivarorganisationens uppmaning har också fått effekt ute på företagen.

Nyligen skickade Malmöföretaget Bokbinderibolagets ägare ett brev till alla anställda där han skrev att alla som inte är med i facket ska strunta i strejkvarslet på företaget som är lagt till den 1 juni.

Utökat varsel
Det brevet var en bidragande orsak till att Grafiska fackförbundet i går, måndag, utökade sitt strejkvarsel till att omfatta ytterliggare sju företag från och med den 11 juni.

Tidigare hade facket lagt ett varsel om strejk på fyra företag från och med den 1 juni.

Grafiska fackförbundet har även varslat om övertid- och nyanställningsblockad från och med den 1 juni.

Medlarna
Medlarna har nu täta kontakter med båda fack och arbetsgivare. Något bud har ännu inte lagts men medlarna har uppmanat Grafiska fackförbundet att skjuta strejkvarslet som träder i kraft nu på fredag, den 1 juni, samt dra tillbaka det senaste varslet som berör sju företag.

– Vi har ännu inte tagit ställning till medlarnas uppmaning, kommenterar Jan Österlind.

De sju nya företag där de varslats om strejk är: Amcor Flexibles Lund i Lund, Strokirk Landström i Lidköping, Intellecta Tryckindustri i Solna, Sörmlands Grafiska Quebecor i Katrineholm, Å & R Carton Norrköping, Tetra Pak Packaging Material Sunne AB i Sunne och Kungsbacka Graphic AB i Kungsbacka.