Kommunal ska även i framtiden verka för en socialistisk demokrati. Efter en lång ideologisk debatt blev förbundsstyrelsens förslag om att förnya stadgarna nedröstat i dag, tisdag.

Det var en känslomässig och laddad debatt om innebörden av ordet socialistisk som ledde fram till kongressens beslut.

– Varför det ska stå kvar är svårt att förklara, men det sitter i hjärtat mitt, som är stort, kämpande och genomrött. Jag är en stolt socialist och hoppas att ni är det samma, sa Carina Svensson från Skåne inför beslutet.

Hon var en av de 18 talare som gick emot förbundsstyrelsens förslag. Argumenten var ofta historiska och män som Olof Palme och Hjalmar Branting citerades flitigt.

Många talare ansåg att det blivit allt viktigare att hålla fast vid de ideologiska grundvärderingarna i och med den borgerliga regeringens angrepp på arbetarrörelsen.

Förbundsledningen och det fåtal talare som ville skriva om stadgarna ansåg att det skulle innebära en modernisering av texten. Dessutom lutade de sig mot ett rådslag som facket genomförde i höstas. Då ville en majoritet av medlemmarna stryka ordet socialistisk.

Begreppet kom in i stadgarna i slutet av 1970-talet och har diskuterats på flera kongresser sedan dess, men även denna gång får det stå kvar oförändrat.