Budet ligger inom det centrala avtalets ram och innebär att alla gruvarbetare ska få lika mycket i lönepåslag – 792 kronor – samt att ett nytt bergarbetartillägg på 1.000 kronor per månaden införs.

Efter strejken i början av maj gick LKAB med på att fortsätta de lokala löneförhandlingarna. Det är resultatet av de förhandlingarna som gruvarbetarna i Malmberget, Kiruna, Svappavara och Luleå nu tagit ställning till. Bara i Svappavara var en majoritet mot förslaget. På de övriga tre orterna vann ja-sidan.

Gruvarbetarnas ursprungliga krav var 4.000 kronor mer i månaden och någon form av extra ersättning för bergarbetarna. Det nya tillägget är något annat än det befintliga underjordstillägget. Bergarbetarna bryter och forslar malmen. Det är 370 bergarbetare som omfattas av det nya tillägget, som införs dedn 1 augusti.

Håller åsikten hemlig
Stig Digersten är elektriker på 1.045-metersnivån. Han vill inte tala om vad han röstade på fackmötet.

– Det är svårt att ta ställning. Det här är ju något annat än 4.000 kronor. Jag måste gå hem och fundera, säger han.

Torsten Torneius är ordförande för klubben på Svartöstaden i Luleå, där medlemmarna sysslar med utskeppning och lagring av malm. Han är en av de fyra som suttit i den lilla förhandlingsdelegationen.

– Det är väl hyfsat det här, säger han

Inget eget utrymme
Folke Niemi, vice ordförande för Gruvtolvan, är mer tveksam.

– Svårt att säga något om budet. Vi är ju styrda från centralt håll.

Budet innehåller förutom bergarbetaretillägget och det generella påslaget även en viss höjning av dagtidstillägget och uppflyttningar av alla dem som inte riktigt hängt med i utvecklingen inom lönesystemets ram.

Dessutom kommer diskussioner mellan fack och arbetsgivare att föras i slutet av sommaren och hösten om justeringar av lönesystemet.