Grafikerna hoppar upp i konfliktbussen. Deras uppdrag: att informera om vad som händer vid en strejk.

En minibuss har parkerat mittemot Hells Angels klubblokal i Bromma industriområde utanför Stockholm. Ordet Konflikt står skrivit på dekaler som fästs på sidan av bussen och motorhuven. Framför bilen står grafikerna Seppo Sinimaa, Jonas Lundborg, Stellan Englund och Bosse Elefalk böjda över några listor.

Ringrostiga
De delar upp grafikerföretagen mellan sig. De är med i Stockholmsavdelningens aktivistgrupp som består av 35 personer.

– Det var inte sedan 1980 som vi strejkade inom det här avtalsområdet så många är lite ringrostiga, säger Seppo.

Så deras uppdrag är att informera de anställda om vad som händer vid en konflikt.

Bussen framme
Några minuter senare bromsar bussen in utanför Brommaföretaget 08 Tryck.

Seppo och Jonas skyndar in genom dörrarna. Snart har de ordnat ett möte med några av de anställda ute på gårdsplanen. På just det här företaget innebär konflikten att det blir en övertids-, jour- och beredskapsblockad samt blockad mot nyanställningar. Seppo uppmanar de anställda att rapportera om arbetsgivarna på något sätt försöker bryta mot blockaden.

Skriftligt?
Mats Eriksson som jobbar på 08 Tryck avbryter.

– Men vi vill inte agera polis, vad ska vi göra om företaget ändå vill att vi ska jobba? Finns det skriftligt så att vi kan hänvisa vad som gäller vid konflikter, säger han.

Fackets kontaktombud på arbetsplatsen Margareta Stenqvist håller några papper i handen.

– Jag har precis fått de här, säger hon.

Seppo och Jonas säger att om företaget bryter mot blockaden kommer facket att överväga att sätta in strejker mot dem.

– Ni får inte heller hantera smittat gods, säger Seppo och förklarar att smittat gods är att ta hand om uppdrag som flyttas från strejkdrabbade företag till företag som är satte i blockad.

130 företag
Seppo, Jonas och de andra från den fackliga aktivistgruppen hoppar sedan upp i bussen. Nästa företag väntar. Och det finns inte mycket tid kvar. Fram till fredag ska de besöka de 130 företag i Stockholm som på ett eller annat sätt kommer att påverkas av konflikten. De två avtalen inom civil- och förpackningsområdet berör 11.000 personer och löper ut den 31 maj.

Från och med den 1 juni är fyra företag varslade om strejk och samtliga företag inom avtalsområdet har blockadvarslat. Den 11 juni utvidgas strejken med sju företag.

Läs också: Utökat varsel efter arbetsgivarnas pm