När Kommunals ordförande Ylva Thörn i dag, måndag, invigde årets kongress gjorde hon det genom att kommentera det nya avtalet för drygt 400.000 medlemmar som slöts före helgen.

– Vi kan kalla natten till fredag den gyllene natten. Avtalet som blev klart då är ett av de bästa på arbetsmarknaden och det ger rejält höjda löner, sa hon och möttes av jubel.

Ylva Thörn framhöll att avtalet var en seger även för arbetsgivarna, eftersom höjda löner höjer statusen och underlättar nyrekryteringen. Men framförallt pekade hon på att LO-samordningen bestått eldprovet och lett till löneökningar för kvinnodominerade yrkesgrupper.

– Det här är ett klart genombrott i riktning mot jämställda löner, sa hon.

Ylva Thörn var dock inte lika nöjd med den arbetsmarknadspolitik den borgerliga regeringen för. I sitt tal gick hon till hård attack mot a-kasseförändringarna. Hon framhöll att avgiftshöjningen och de hårdare reglerna för att få ut ersättning slår hårt mot Kommunals medlemmar.

– Att regeringen Reinfeldt bryter sönder solidariteten är tydligt. Lika tydligt är att jämlikheten offras och att klyftorna ökar.

Att den nya a-kassan ställt till problem för facket är också tydligt i kongressens dagordning, då två av de viktigaste frågorna rör a-kassan. Kommunals förbundsstyrelse föreslår att medlemmar ska få lämna a-kassan men stanna i facket. Förbundet vill också införa en inkomstförsäkring som ger arbetslösa som tjänar över a-kassetaket bättre ersättning.

Totalt ska kongressens 188 ombud fatta beslut om 240 motioner och behandla fyra rapporter de närmsta dagarna. Kongressen pågår fram till torsdag.