Det framförhandlade budet som gruvarbetarna ska rösta om är hemligt. Inga detaljer eller kommentarer görs.
– Personligen tycker jag att det är ett bra bud, säger Harry Rantakyrö, ordförande för Gruvtolvan i Kiruna.

Enligt uppgift till LO-Tidningen innebär budet framför allt att alla får lika stora lönepåslag och att det är det centrala avtalet som fördelas lika till alla.

Budet kommer att presenteras samtidigt på tisdagskvällen i Kiruna, Malmberget och Svappavara. Harry Rantakyrö vill inte säga något om innehållet i avtalsförslaget innan fackets medlemmar fått ta ställning till det. Gruvklubbarnas stora förhandlingsdelegation har dock ställt sig bakom det lokala budet.

– Efter strejken har förhandlingsklimatet varit bra. Det har inte varit några ”hard feelings”, säger Gruvtolvans ordförande.

Fackets ursprungskrav var 4.000 kronor mer i månaden, vilket är nästan fem gånger mer än vad det centrala avtalet ger. I samband med förhandlingarna efter gruvstrejken har fackliga företrädare också lyft fram att det behövs särskild ekonomisk ersättning för bergarbetarna, som bryter malmen.

– Om medlemmarna säger ja till budet blir livet lite enklare. Om de säger nej får vi ta ställning till vad vi ska göra, säger Harry Rantakyrö.