Den pågående flygkonflikten inom SAS är fortsatt låst trots intensiva förhandlingar och ansträngningar att bryta dödläget.

– Det är ställningskrig nu. SAS har inte rört sig en millimeter de senaste dygnen.  Våra medlemmar blir allt argare över företagets arrogans, säger HTF.s förhandlingschef Tommy Mases.

Under lördagen utväxlade parterna bud. HTF lämnade överlämande sitt senaste bud klockan 23 på lördagskvällen. Några timmar senare lämnade medlarna, Olle Hammarström och Gunnar Samuelsson, parterna.

Besvärligt läge
Olle Hammarström beskriver läget som dåligt, eftersom parterna inte kommer någonstans. Fram till klockan halv sex på söndagsmorgonen fortsatte fack och arbetsgivare på egen hand. Under den tiden hände inget av betydelse, enligt facket.

Sedan klockan 10 på söndagsförmiddagen finns HTF tillgängligt för fortsatta diskussioner med arbetsgivarna. Flygarbetsgivarnas förhandlingschef Jonas Bernunger förklarar att arbetsgivarsidan sitter i ett internt möte för att analysera läget. Han vill inte ge några kommentarer förrän mötet är över.

20 minuters matrast
Enligt fackets Tommy Mases har arbetsgivarna endast varit beredd att skriva in regler i avtalet som redan i praktiken används.

Som väsentliga frågor för de anställda lyfter Tommy Mases fram måltisuppehåll, begränsning av den schemalagda veckoarbetstiden och regler för personalminskning. Måltidsuppehållet konkretiseras som 20 minuter i lugn och ro efter fem timmars arbete.

Veckoarbetstiden vill facket begränsa till 42 timmar, särkilt med tanke på den regelförändring som kommer nästa år och som gör det möjligt att schemalägga 60 timmar i veckan. När det gäller neddragning av personal vill facket att det i första hand ska ske på frivillig väg.

– Det här handlar inte om makt. Vi vill egentligen bara att MBLs paragraf 11 ska gälla för arbetstider och bemaning. Inte ens det vill arbetsgivarna tillmötesgå. De har en mentalitet som går ut på att peka med hela handen, säger Tommy Mases.