Kommunalare blir oftare förtidspensionärer än andra. En rapport från facket visar att var femte offentliganställd som lämnar jobbet blir förtidspensionerad.

Facket har följt medlemmar som slutat arbeta de senaste tio åren och andelen sjukpensionärer är mer än dubbelt så hög som för hela befolkningen. Samma sak gäller andelen sjukskrivna.

– Rapporten visar tydligt effekten av nedskärningarna i den offentliga sektorn och hur kraven ökar på dem som blir kvar, säger Ylva Thörn, Kommunals förbundsordförande.

Tufft bakslag
Hon säger att det blivit ett betydligt hårdare klimat efter 1990-talets nedskärningar och att det får stora konsekvenser för fackets medlemmar.

– Det är tuffare på jobbet, men också för dem som är sjukskrivna eller har blivit förtidspensionärer har det blivit betydligt tuffare, säger hon.

För att bryta trenden och få fler i arbete föreslår Kommunal en rad åtgärder. Den viktigaste enligt Ylva Thörn är att även Kommunals medlemmar, liksom många andra, får en omställningsförsäkring som hjälper medlemmarna om de förlorar jobbet. Frågan har diskuterats redan i årets avtalsförhandling, men än så länge utan resultat.

Lyfta frågan
– Jag tror det dröjer innan vi får till det, men det är viktigt att lyfta frågan, säger Ylva Thörn.

Kommunal vill också ha en omställningsförsäkring för långtidssjuka. Facket konstaterar i rapporten att många sjuka behöver byta jobb för att komma tillbaka till arbetslivet, men att de i dag inte får tillräckligt stöd.