Skämtteckning eller nidbild, meningarna går isär. Men Strängnäs kommun har varslat en anställd om avsked för att han satt upp en tecknad serie på arbetsplatsens anslagstavla.

En anställd i kommunen har stängts av från jobbet och varslats om avsked. Anledningen är att han misstänks ha satt upp en tecknad serie på en intern anslagstavla. Ett av seriefigurernas huvuden var utbytt mot ett av chefernas, och en anställd nämndes med namn. Serien hade publicerats i fackföreningen Syndikalisternas medlemsblad.

Den varslade mannen är redaktör för tidningen och hans namn finns under serien, men han nekar till att ha satt upp bilden på jobbet. Enligt Syndikalisterna är teckningen bara ett svepskäl för att sparka mannen.

Bara löjligt
– Vi har länge drivit en kamp för att få förhandla om lönerna och kommunen har vägrat. Nu vill man göra sig av med vårt fackliga ombud. Det är bara löjligt att säga att avskedet beror på teckningen, säger Andreas Hellgren, som är mannens fackliga ombud i Syndikalisternas kommunsektion.

Han ser det inträffade som ett angrepp på facket. Men tillägger att avskedandet är allvarligt även om det inte beror på mannens fackliga engagemang.

– Det är en viktig principfråga om vilka grunder en arbetsgivare måste ha för ett avskedande. Var ligger ribban i vad man får säga och göra på jobbet. Sånt här skrämmer folk till tystnad.

Över gränsen
Kommunen anser dock att mannen passerat gränsen för vad som är tillåtet. De uthängda i serien har blivit illa berörda. Händelsen har uppfattats som kränkande och har därför polisanmälts.

– Det är inte fråga om någon skämtteckning utan om en nidbild av en kvinnlig arbetskamrat med sexuella anspelningar. Det är fullkomligt oacceptabelt, säger Lars Johansson, som är samhällsbyggnadschef i Strängnäs kommun.

Han förnekar att avskedandet skulle beror på mannens fackliga engagemang. Kränkningen var grund nog, och det är inte första gången mannen är inblandad i incidenter, enligt Lars Johansson.

– Han har uppfört sig illa tidigare och även fått en erinran. Den här gången gick han långt över gränsen.

Halv miljon
Polisen ska nu utreda det inträffade och kommunen har inga planer på att dra tillbaka varslet, men förhandlingar pågår med facket. Syndikalisterna kräver att mannen får behålla sitt jobb, och att kommunen betalar närmare en halv miljon i skadestånd.

– Vi har erbjudit kommunen att göra upp, men har också en stämningsansökan till Arbetsdomstolen i beredskap om vi inte kommer överens, säger Andreas Hellgren.

Fotnot: Varken facket eller kommunen vill lämna ut den omtvistade teckningen för publicering.