I pressmeddelandet från SAS  hävdar vd Anders Ehrling bland annat att SAS föreslagit en lösning på fackets krav om måltidsuppehåll. Bengt Olsson säger att något sådant förslag inte presenterats av arbetsgivarna och om det funnits hade förhandlingarna kunnat fortsätta.

 SAS-vd säger att förhandlingarna kört fast på HTFs maktkrav och att facket vill styra verksamheten, sköta personalplanering och lägga ut arbetstiderna. Anders Ehling frågar sig också hur han ska uppfatta fackets krav. Ska HTFs medlemmar inte arbeta när kunderna vill flyga? Ska de inte arbeta sena kvällar och tidiga morgnar? Ska SAS tvingas ta in extra personal för att ge kunderna basservice?

– Jag tycker inte vi ska förhandla via media. Vi vill att våra medlemmar ska få vila ordentligt mellan arbetspassen. De ska kunna planera sin fritid och ha vettigga måltidsuppehåll. Det handlar inte om makt eller att ta över ledningen för företaget, säger fackets Bengt Olsson.

HTFs ordförande tycker Anders Ehrlings ord visar hur svårt det är att förhandla med SAS. Företaget är egentligen inte intresserad av att förhandla.

– Det är SAS som bär ansvaret för den uppkomna situationen, säger Bengt Olsson.

Under kvällen kommer parterna att träffa medlarna, Gunnar Samuelsson och Olle Hammarström. De ska undersöka möjligheterna att medla mellan HTF och SAS.

SAS har meddelat att en stor del av flygtrafiken ställs in även i morgon – lördag.