Inkomstförsäkring för arbetslösa och rätt att lämna a-kassan och stanna i facket. Så lyder två av de viktigaste förslagen som Kommunal fattar beslut om i nästa vecka.

På måndag inleds Kommunals kongress i Stockholm. Under fyra dagar ska 188 ombud fatta beslut om 240 motioner och behandla fyra rapporter. De stora frågorna blir hur facket ska möta neddragningarna i välfärdssystemen och hur det ska stoppa medlemsraset.

Den nya a-kassan som är sämre och dyrare än tidigare har lett till att många lämnat fackförbunden. Därför föreslår Kommunals förbundsstyrelse att medlemmarna ska få gå ur a-kassan men stanna kvar i facket.

– Vi föreslår det motvilligt, men vi kan inte bara se på hur medlemmarna lämnar oss på grund av försämringar vi inte kan påverka, säger Anders Bergström, Kommunals tredje vice ordförande.

För att öka värdet av medlemskapet vill facket också införa en inkomstförsäkring. Arbetslösa som tjänar över taket i a-kassan ska få 80 procent av lönen i 100 dagar.

– Vi har 125.000 medlemmar som tjänar över 18.700, så det här är en viktig åtgärd, säger Anders Bergström.

För att få fler att stanna i facket föreslås också att sjukskrivna och föräldralediga får rabatt på medlemsavgiften. Nya medlemmar ska lockas genom att studerande med yrkesinriktning mot Kommunals områden ska erbjudas studerandemedlemskap utan avgift.

Ungdomar under 26 år ska få tre prova-på-månader gratis om de går med i facket.

FAKTA: Största förbundet
Kommunal är Sveriges största fackförbund med 570.000 medlemmar. Medlemmarna finns inom mer än 230 olika yrken. De största branscherna är äldreomsorgen, sjukvården och barnomsorgen, men även lantarbetare, djurskötare, brandmän och bussförare är med i Kommunal.

Den största arbetsgivaren är kommunerna. På andra plats kommer privata företag tätt följda av landstingen. En dryg procent av medlemmarna har kyrkan som arbetsgivare. Åtta av tio medlemmar är kvinnor och ungefär en tredjedel är 30 år eller yngre.

Läs också: Mer om kongressen på Kommunals egen hemsida