Nu har försämringar av a-kassan blivit en fråga i avtalsrörelsen.
Grafikerna, som nyligen varslade om strejk, kräver att arbetsgivarna ska betala en extra a-kasseförsäkring för förbundets  medlemmar. 

– Vi vill vi att arbetsgivarna ska betala försäkringens premie, säger Jan Österlind, Grafiska fackförbundets förbundsordförande..
Grafikerna kallar det för förstärkt omställningsstöd.

Som avtalskrav har de att arbetsgivaren ska betala premien för en extra a-kasseförsäkring. Det handlar om den försäkring som LO har slutit ett ramavtal med Folksam om. Vid arbetslöshet ger den 80 procent ersättning de första 100 dagarna av arbetslöshet.

– Vi räknar med att försäkringspremien kostar kring 25 kronor i månaden för arbetsgivarna, säger Jan Österlind.

Nyligen varslade Grafikerna om strejk med hänvisning till att förhandlingarna med Grafiska företagens förbund inte gick framåt.

– Försäkringen var en av orsakerna till varslet. Men de stora frågorna är att när vi ställer lönekrav så kräver arbetsgivarna att vi måste gå med på långtgående eftergifter då det gäller inflytande över arbetstider, säger Jan Österlind.

De två avtalen inom civil- och förpackningsområdet berör 11 000 personer. Avtalet löper ut den 31 maj.  Om inte parterna kommer överens bryter strejken ut den 1 juni.

Sammanlagt är de 241 fackliga medlemmar på fyra företag som varslats. Företagen är: SCA Packaging i Mariestad, AB Cebro i Göteborg och Bokbinderbolaget i Malmö sam Scand book i Falun.