Nedgången i den amerikanska ekonomin är långt ifrån en krasch, det har i stället blivit just den mjuka inbromsning som OECD-ekonomerna förutspådde i höstas, konstaterar rapporten. Eftersom den europeiska ekonomin samtidigt går bättre ser OECD en fortsatt uppgång globalt under hela 2007.

I Europa är det främst Tyskland som drar ekonomin, men även en relativt svag ekonomi som Italien har kunnat komma på fötter genom uppgången, skriver OECD:s ekonomer. Men det finns risker, och OECD pekar på faktorer som debatterats även i Sverige, risk för överhettning, risk för att antalet jobb inte uppfyller efterfrågan och en risk för alltför hög inflation.

OECD varnar också för att både bostadsmarknaden och aktiemarknaden kan vara på väg mot att bli övervärderade.

– Aktiepriserna kan vara lite för höga, även om dagens potentiella övervärdering bleknar i jämförelse med det som skedde i slutet av 1990-talet, säger OECD:s chefekonom Jean-Philippe Cotis.

För Sverige går det fortsatt bra, enligt OECD. Politikerna bör dock inte stimulera ekonomin ytterligare genom finanspolitiken, det vill säga genom att sänka skatter och avgifter, och Riksbanken kommer säkert att behöva höja räntan, men i övrigt kan Sverige få en snudd på lika stor uppgång som under 2006, anser ekonomerna.

Trots dessa utsikter upprepar OECD:s ekonomer de råd man skrivit in för Sverige i varje rapport under en mängd av år; nämligen att göra arbetsmarknaden mer flexibel för att öka utbudet av arbetskraft, vilket enligt OECD skulle förlänga den ekonomiska uppgången ytterligare.