”Detta krig var en urdimma av psykiska möjligheter, laddade med utveckling.” skrev Ernst Jünger i romanen Sturm år 1923. I likhet med Jüngers litterära genombrott In Stahl­gewittern bygger boken på hans upplevelser som infanterisoldat i första världskriget. Bägge böckerna skildrar kriget som ett rus, en stegring av tillvaron, en rumlande fest.

Sturm utspelar sig under några sommardagar före den stora offensiven vid Somme 1916. Huvudpersonen, fänrik Sturm, förbereder sig för den väntade sammandrabbningen. Han fördriver tiden med att skjuta prick på engelska vaktposter och diskuterar litteratur med officerskollegor. De läser upp noveller om städernas dekadanta caféliv och reflekterar över den moderna statens nedbrytande effekt på individen. Boken avslutas med en gigantisk urladdning då Sommeoffensiven inleds.
 
Författaren sårades fjorton gånger
Huvudpersonen Sturm har starka självbiografiska drag. Ernst Jünger anmälde sig som tonåring till främlingslegionen, deltog därefter som frivillig i första världskriget, sårades fjorton gånger och dekorerades med Tysklands mest eftertraktade militära orden, Pour le mérite.

Jünger var en radikalkonservativ intellektuell, starkt influerad av Dostojevskij och Nietzsche, men framför allt av den konservative historikern Oswald Spengler. Inte minst Spenglers tes om den västerländska kulturens nära förestående undergång och vikten av att manligt hålla ut till det oundvikliga sammanbrottet.

Nazistpartiet försökte flera gånger värva Jünger, som avböjde mot bakgrund av sitt förakt för demokrati och massrörelser. Så  småningom närmade han sig den konservativa, aristokratiska oppositionen mot Hitler, samlad kring greve von Stauffenberg.

Varför är Ernst Jünger så intressant, för att inte säga oumbärlig för en modern läsare?

Mentalitet av dödskult, heder och förakt för demokrati
På ett oöverträffat sätt gestaltar han den mentalitet av dödskult, heder, förakt för demokrati och det moderna samhället som präglade många unga män vid tiden för de bägge världskrigen.

Sturm är i högsta grad aktuell för den som vill förstå varför man riskerar sitt liv i ett meningslöst krig i Irak eller eller slår varandra sönder och samman i fotbollskravaller. Hos Jünger lär man sig något om manlighetens mest destruktiva, dödsbringande sidor, eller, för att citera honom själv: ”…att njuta av det ondas doft ur kraftens urskogar.”

Martin Jonols
Skriv ett e-postbrev till kulturredaktören