Avtalsrörelsen har varit partipolitiserad. Kraven allt mer overkliga och facken tar lätt på ansvaret för samhällsekonomin. Svenskt Näringslivs vd Urban Bäckström utvärderade avtalsrörelsen i ett tal på ett framtidsmöte i Malmö i dag, torsdag. Han sa också att löneökningar är större än det finns utrymme för.

– Det är som att Sveriges företagare borde ”straffas” för att det parti LO finansierar inte fick väljarnas förtroende. LO:s ledning riktar blicken inte mot dem som arbetar i företagen utan mot dem som arbetar på socialdemokraternas kansli och det är oacceptabelt. På sikt tror jag att det kommer att innebära slutet för LO:s dominans i svenskt arbetsliv. Fler och fler väljer att lämna facket. Misstron växer, säger Urban Bäckström enligt ett pressmeddelande.

De overkliga fackliga avtalskraven handlar enligt Urban Bäckström om sådant som inte rör vardagen i företagen. Som exempel tar han Byggnads krav på förhandlingsordning – att avdelningen ska företräda de anställda i lokala löneförhandlingar. Han pekar också på Elektrikernas strävan att införa en ny avgift för att finansiera facklig verksamhet. Urban Bäckström anser att det inte har något med lönebildning och avtal att göra utan bara är en markering av stridsvilja och makt. Det är utomordentligt ansvarslöst, enligt honom.

Att facken inte tar ordentligt ansvar för samhällsekonomin handlar om att löneökningarna blir för stora. Det leder till att Riksbanken nu aviserar snabbare räntehöjningar, vilket i sin tur leder till färre jobb, dyrare bolån och sämre köpkraft.  Urban Bäckström tycker att LO försöker smita från sitt ansvar genom att säga att regeringens politik orsakar räntehöjningarna.

Urban Bäckström besökte nyligen Australien och där vill han hämta inspiration. Han pekar i sitt tal på individuella avtal, flexiblare regler för uppsägning och lokal lönebildning.

Svenskt Näringslivs vd väntar sig dock ingen revolution och omedelbar avreglering av arbetsmarknaden, men han vill gärna att
regeringen börjar med att reformera konfliktreglerna.