En arbetsgivare kan inte undgå fackliga stridsåtgärder genom att flytta från land till land. Domstolen i det land där strejker och blockader varslas ska döma i målet. Den slutsatsen kom generaladvokaten i EU:s domstol till i utlåtandet i Viking Line-målet.

Utlåtandet kom lite i skymundan för Vaxholmsyttrandet i onsdags. Internationella Transportarbetarfederationen (ITF) var en del i målet eftersom det handlade om finska sjömäns kamp för att behålla sina kollektivavtal.

Finlad som gäller
Deras arbetsgivare Viking Line ville flagga ut färjan Rosella till Estland för att sänka löner och försämra arbetsvillkor. De finska sjömännen varslade om strejk för att skydda sina finska kollektivavtal. Rederiet valde då att stämma i en engelsk domstol eftersom ITF:s huvudkontor ligger i London. Men enligt generaladvokaten är det Finland som gäller.

Den första brittiska domstolen gick helt på rederiets linje medan den högre efter överklagandet dömde till fackens fördel. Samtidigt skickades målet över till EU:s domstol.

– En finländsk domstol skulle ha tagit hand om fallet, något generaladvokaten håller med om. Det är positivt att arbetsgivare inte kan välja domstol och land efter vad de tror gynnar dem, säger David Cockroft, ITF:s generalsekreterare.

Rätt att strejka
Liksom i Lavalmålet anser generaladvokaten att de fackliga stridsåtgärderna inte står i konflikt med EU:s fördrag om fri rörlighet. De finländska sjömännen har rätt att strejka för att få behålla sina kollektivavtal även efter en flytt till Estland. Även David Cockroft är bekymrad över detaljer i domen men ser det som positivt att frågan om en stridsåtgärd är proportionell ska avgöras i nationella domstolar.

– Rederiets domstolshoppande och letande efter välvilligt inställda domare har fått nobben av generaladvokaten. Sedan hoppas jag att den slutgiltiga domen från Luxemburg klarar ut otydligheterna om proportionalitet, säger David Cockroft.