Miljöpartiet fattade vid sin kongress i förra veckan två icke helt lättförenliga beslut. Å ena sidan ville kongressen att partiet ska stå fritt från blockpolitiska bindningar. Å andra sidan fick partiledningen mandat att undersöka förutsättningarna för ett samarbete med socialdemokraterna inför nästa val.

Enligt det omvalda språkrörets Peter Erikssons uttolkning av kongressens vilja betyder det att miljöpartiet tills vidare koncentrerar sig på att driva en egen oppositionspolitik. Först senare under mandatperioden är det aktuellt att mer konkret pröva möjligheterna till s-samarbete. Och om det inte lyckas så får man söka lyckan hos de borgerliga. Miljöpartiet håller alla dörrar öppna.

Det är en tågordning som Mona Sahlin inte lär ha så mycket emot. Om entusiasmen för ett valsamarbete med socialdemokraterna är begränsad inom miljöpartiet så är den minst lika behärskad bland socialdemokraterna.

Många socialdemokrater misstror miljöpartiet
Många socialdemokrater uppfattar miljöpartiet som opålitligt. När det gäller arbetsrätten och skolpolitiken har miljöpartisterna ofta förenat sig med de borgerliga partierna.

Inte minst har socialdemokraterna irriterats över att miljöpartiet enligt deras mening inte drar sig för utpressningstaktik. Om miljöpartiet inte får som man vill på ett område hotar man att göra upp med de borgerliga på ett helt annat.

Trots den typen av friktioner flöt samarbetet mellan socialdemokraterna och miljöpartiet under förra valperioden förvånansvärt bra. Både miljöpartiet och vänsterpartiet kunde genom sin representation i kanslihuset påverka regeringsförslagens utformning.

En naturlig fråga är om socialdemokratena vid en röd-grön valseger ska binda sig för att bilda en koalitionsregering med miljöpartiet och vänsterpartiet. Att miljöpartiets ledning hett önskar ingå i en regering är uppenbart. Inom vänsterpartiet är önskan mindre stark.

Uppgiften för socialdemokraterna de närmaste åren är att utarbeta ett handlingsprogram inför valet 2010. Partikongressen hösten 2009 blir starten för valrörelsen.

Valresultatet bestämmer hur mycket ett parti har att säga till om
I ett flerpartisystem som det svenska söker partierna i första hand mandat för att genomföra den egna politiken. Hur väl partierna lyckas i valen avgör deras styrka i regeringsförhandlingarna. Att folkpartiet fått så lite gehör inom den borgerliga alliansen beror på att väljarna övergav folkpartiet i valet.

Förhållandet blir inte annorlunda om de nuvarande oppositionspartierna skulle vinna majoritet i nästa val. Möjligheten att påverka regeringspolitikens utformning avgörs av hur väl respektive parti lyckas i valet.

Miljöpartisterna håller öppet för samarbete både åt vänster och höger. Det är de i sin fulla rätt att göra.

Men därmed har miljöpartiet också klargjort att väljare som efter nästa val vill ha en regering som för en tydlig vänsterpolitik bör undvika att ge sin röst till miljöpartiet.