Varje dag går miljontals människor till sina jobb, många har en dålig arbetsmiljö vilket leder till att de inte orkar jobba till pensionen. Detta är ett stort resurs- och individslöseri.

Arbetsmiljöfrågan måste prioriteras, speciellt nu när högerregeringen slag i slag försämrar förutsättningarna för ett bra arbetsmiljöarbete. Nedläggningen av Arbetslivsinstitutet innebär att skyddsombud, regionala skyddsombud och huvudskyddsombud ute på arbetsplatserna runt om i Norrbotten lever i en stor ovisshet om vem somi framtiden ska bedriva den forskning som Arbetslivsinstitutet stått för.

Beslutet innebär dessutom att Sverige är det enda landet i västvärlden som står utan forskning på arbetsmiljöområdet – detta är katastrofalt för ett land som Sverige. Den kraftiga neddragningen till arbetsmiljöverket på 157 miljoner kronor på tre år innebär att massor av tjänster inom verket kommer att försvinna.

Hur ska arbetsmiljöinspektörerna hinna ut på arbetsplatserna för att förvissa sig om att arbetsmiljön är god? Här får regeringen en ordentlig bakläxa: Ni borde ha gjort en konsekvensanalys innan ni beslutade om dessa försämringar som kommer att slå hårt mot skyddsombudens vilja och kamp för att skapa en god arbetsmiljö för sina arbetskamrater ute på arbetsplatserna.

Anita Engström
Ombudsman, LO-distriktet Norrbotten