Med anledning av reaktionära uttalanden från flera av de ledande personerna inom Svenskt Näringsliv i samband med årets avtalsförhandlingar vill vi anföra följande.

Svenskt Näringslivs (SN) vd Urban Bäckström uttalar sig kritiskt om de fackliga organisationernas möjlighet att tillgripa stridåtgärder. Han vill begränsa rätten till att använda strejkvapnet. Arbetarnas enda vapen. Bäckström tycker utfallet av avtalen hittills varit för högt.

Jonas Milton vd för Almega (tjänsteföretagens organisation) framför samma åsikter, och han är än tydligare. Han menar att låglönesatsning inom främst kvinnoyrken är skadligt för landet. Han vill att företag som är speciellt personalintensiva skall ha flexibla avtal. Alltså anpassas efter hur lönsamheten utvecklas i respekive företag. Även Milton anser att löntagarna är alldeles för starka.

Tufft för dem som drabbas
Vi har en löntagarfientlig regering. Det visar inte minst försämringarna för dem som drabbas av arbetslöshet. Arbetet för att försämra arbetsmarknadslagarna drivs främst av Maud Olofsson (c). Hon har offentligt gått ut och ställt samma krav som Bäckström/Milton.

Milton och Bäckström skall ställa krav på regeringen. Utöver detta skall Milton genomföra en massiv folkbildningsinsats för att få medborgarna i vårt land att förstå att lägre tjänstemän och arbetare har för mycket betalt.

Milton är vd för tjänsteföretagens riksorganisation. Denna sektor har varit den snabbast växande sektorn i Sverige de senaste tio
åren och också visat de största vinsterna i förhållade till insatt kapital. Enligt Milton är de anställda i dessa företag inte värda sin lön.

Enorma lättnader
Bäckström/Milton tycker tydligen att bolagsdirektörers kopiösa arvoden och bonusar är rimliga, att en vd får en bonus i nivå med hundra undersköterselöner. Svensk industri visar upp oerhörda vinster och höga utdelningar. Till detta kommer en borgerlig politik som levererar enorma skattelättnader till de som redan är rika. Får Bäckström/Milton/Olofsson sin vilja igenom få vi en arbetsmarknadslag som endast står att finna i diktaturer.

Vi tvingas ofta ta till oss hur löntagrnas löneökningar riskerar att driva upp räntorna och skapa inflation. Men aldrig att detta fenomen inträffar när kapitalets hyenor roffar åt sig.

Den girighet som Bäckström med flera i Svenskt Näringsliv visar är endast värd förakt. Vi inom svensk fackföreningsrörelse måste fortsätta vår fackliga och politiska kamp för att även löntagarna skall få del av de produktionsvinster vi skapar.

Tord Persson
Ordförande
För styrelsen, Byggnads Lund