Höjda minimilöner blir ett samfällt krav från facken i Europa. Kampanjen är ett resultat av lönediskussionerna på Europafackets kongress i Sevilla.

Tyska LO beslutade förra året att arbeta för en lagstadgad minimilön. Deras kollektivavtal har underminerats och lönerna pressats ner så att facken tvingats kräva av regeringen att lagstifta om en minimilön, till en början 7.50 euro i timmen.

Situationen i Tyskland har satt lönepolitiken i fokus inom Europafacket (EFS).

I en resolution från ledningen föreslås gemensamma kampanjer, och den fick i dag, onsdag, stöd på kongressen.

Stora skillnader i löner, utbildningsnivå, produktivitet och levnadsstandard gör det omöjligt att kampanja för en gemensam lagstadgad minimilön över hela Europa.

Svenska facken är eniga om att inte föreslå ändringar i dokumentet om hur EFS ska verka för jämlikare löner och minimilöner som det går att leva på.

– Det är bra med EFS-initiativ för att få upp lägstalönerna. De pressas tillbaka av globaliseringen. Men det går inte att göra med en enhetlig europeisk minimilön eftersom de ekonomiska skillnaderna är för stora, säger Sture Nordh, TCO:s ordförande.

De nordiska facken kräver besked från Europafackets ledning om att arbetet för ett försvar för minimilönerna ska ske nationellt. Kampanjerna får inte ske på ett sådant sätt att det blir svårare att försvara kollektivavtalen.

Beskedet blev att ”självklart ska EFS inte ingripa i de nationella systemen¨.

Därmed kunde kongressen ställa sig bakom resolutionen om att EFS ska gå på offensiven för jämlika löner och för ett försvar av minimilönerna.

FAKTA: 36 länder är med
• Europafacket med den svenska förkortningen EFS heter European trade union confederation (ETUC) på engelska. Organisationens elfte kongress pågår i Sevilla i Spanien.
• ETUC grundades 1973 för att företräda arbetstagarnas intresse på EU-nivå och arbeta för en stark social modell. ETUC har 81 fackliga centralorganisationer från 36 länder som medlemmar, dessutom 12 branschfederationer, sammanlagt 60 miljoner arbetstagare.
• LO, TCO och Saco är medlemmar.

Läs också: analysen "Facket tvingas ropa på minimilöner"